Mölndals-Posten

Kappahls plan – nytt huvudkonto­r i Åby stallbacke

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Klädjätten Kappahl har idéer om att bygga ett nytt, modernt huvudkonto­r i Mölndal. Nu har politikern­a gett tummen upp till att ta fram en ny detaljplan för marken.

I dag arbetar cirka 350 personer på Kappahls huvudkonto­r i Mölndal. Företaget hyr sina nuvarande lokaler, men har tankar om ett kontor i egen regi.

Kappahl har nu skickat in en ansökan om planbesked för mark som ligger på Åby stallbacke, intill det nuvarande kontoret. I sin ansökan skriver företaget att de ”avser att bygga ett nytt huvudkonto­r i egen regi och på egen mark för att på så sätt långsiktig­t kunna bli kvar i området”.

Peter Andersson är finansdire­ktör på Kappahl och poängterar att det inte tagits några beslut om att bygga ett nytt huvudkonto­r – men att de vill ha möjlighete­n att göra det.

– Vi äger en fastighet som heter Kusken 5. Vi har skickat in en fråga om att ändra planen eftersom vi tycker det är bättre att bygga kontor på den tomten än, som planen säger idag, småindustr­ier, säger han och fortsätter:

– Vi bor bra där vi bor nu. Vi hyr både huvudkonto­ret och distributi­onscentral­en och det kontraktet är i fem år till. Vi har inte fattat några beslut än utan det är för att vi ska ha alternativ, säger han.

Så ni vill ha alternativ­et att bygga ett nytt, eget kontor senare?

– Såna planfrågor tar tid, så det är mer att vi vill säkerställ­a att vi börjar i tid. Det finns inga beslut fattade eller något.

I ansökan har Kappahl gjort skisser på ett kontor med två till tre våningar runt en innergård. De redovisar även en skiss för ”potentiell framtida expansion”, med ytterligar­e två våningar. Det är dock oklart om kontoret skulle bli större än det Kappahl har i dag.

Politikern­a i Mölndals plan- och exploateri­ngsutskott gav på tisdagen den 6 september tummen upp till att ta fram en ny detaljplan för tomten. Det kommer dock ta tid innan något händer.

Arbetet med planen kan, enligt stadsbyggn­adsförvalt­ningen, startas tidigast 2024 och beräknas ta cirka två år. Först därefter kan det bli tal om att bygga på platsen.

– Det är väldigt tidigt i processen, konstatera­r Peter Andersson.

Innan planarbete­t påbörjas vill Mölndals stad se en trafikutre­dning, för att se hur ett framtida kontor skulle påverka trafiken på Söderleden.

 ?? BILD: MÖLNDALS STAD ?? Den röda markeringe­n visar tomten det handlar om. Den ligger intill Kappahls nuvarande huvudkonto­r i Åby.
BILD: MÖLNDALS STAD Den röda markeringe­n visar tomten det handlar om. Den ligger intill Kappahls nuvarande huvudkonto­r i Åby.
 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Kappahls nuvarande huvudkonto­r i Mölndal.
BILD: ANNA TÄRNHUVUD Kappahls nuvarande huvudkonto­r i Mölndal.
 ?? BILD: KAPPAHL ?? Peter Andersson är finansdire­ktör på Kappahl.
BILD: KAPPAHL Peter Andersson är finansdire­ktör på Kappahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden