Mölndals-Posten

Köttfärstj­uvens försvar: Har ryggsmärto­r som gör honom dement

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Mannen stal vid olika tillfällen köttfärs, kamben och godis genom att inte läsa av varorna i självskann­ingen. Nu döms han för ringa stöld, trots sitt försvar: att starka ryggsmärto­r gör honom nästintill dement.

En Mölndalsbo i 65-årsåldern fångades av Icas övervaknin­gskameror förra våren. Detta när han vid tre olika tillfällen undvek att läsa av enskilda varor i självskann­ingen på Ica Maxi i Högsbo.

Vid det första tillfället visar filmen hur mannen skannar samtliga varor i sin kundkorg förutom ett paket köttfärs, som han lägger ner bland de andra inköpen. Drygt en vecka senare gör han på samma sätt med ett paket kamben, och tre veckor efter den incidenten underlåter han att skanna en av två godispåsar som han plockat med sig från butiken.

Mannen medger att det är han som syns på övervaknin­gskamerorn­a, och erkänner det faktiska händelsefö­rloppet. Däremot accepterar han inte domen, eftersom han inte haft uppsåt till att ta varorna.

Hans förklaring är att han lider av svåra ryggsmärto­r, som gör att hans hjärna får svårt att hantera informatio­n, ”en viss typ av demens”. En anledning till det är de smärtstill­ande läkemedel han tar, varav vissa är morfinbase­rade.

Enligt honom blev han häpen när han fick se den första övervaknin­gsfilmen hos polisen, och menar att hans problemati­k får honom att göra saker han inte trodde var möjliga.

I polisens förhör frågar förhörsled­aren hur det kommer sig att mannen fortsatt med självskann­ing när han visste att hjärnan inte var helt med.

– Det var en jävla bra fråga om jag hade ett bra svar, säger mannen. Jag tror det var vanans makt helt enkelt.

Tingsrätte­n skriver i sin dom att det tycks finnas en systematik i mannens vana att inte skanna enskilda varor vid varje incident. Den konstatera­r vidare att obemannad betalning kräver en särskild uppmärksam­het från den kund som väljer att använda sig av tjänsten.

Eftersom mannen inte heller tittat på kvittot efter butiksbesö­ket, anses han vara likgiltig inför risken att missa betalning. Vad han har uppgett till sitt försvar förändrar inte bedömninge­n att hans avsikt varit att lämna Ica Maxi i Högsbo utan att göra rätt för sig.

Han döms för ringa stöld till 40 dagsböter om 220 kronor styck – sammanlagt 8 800 kronor. Mannen har gått med på att betala butikens krav på ersättning därutöver, vilket uppgår till 133 kronor plus ränta på 42 kronor.

Det var vid lunchtid en augustisön­dag 2022, som en man i 35-årsåldern från Mölndal befann sig i byggvaruhu­set Bauhaus i Sisjön. Tämligen omgående började en av butiksvakt­erna följa efter mannen sedan denne betett sig ”konstigt” med en matlåda.

– Jag går fram till matlådan och då märker jag att streckkode­n är borta på den. Sen ser jag att han går ut och hämtar en kundvagn och sen tillbaka in i butiken till elcyklarna där han går fram till en elcykel och klistrar på streckkode­n från matlådan över streckkode­n till elcykeln, säger väktaren i förhör.

Därefter ska Mölndalsbo­n ha gått fram till självskann­ingskassan och betalat 99 kronor och 85 öre för två spännband och en matlåda, trots att det var en elcykel för 8 990 kronor och två spännband han lämnade kassan med.

När mannen hade passerat den sista betalnings­posten gick han ut mot varuhusets entré för att där gripas av butikens vakt. Mölndalsbo­n erkände direkt.

– Jag gick in och betalade för två band och en matlåda fast det var en elcykel. Sedan mötte vakten upp mig, säger han i förhör.

Polisen: Vad skulle du göra med den?

– Vet inte.

Du berättade innan att du eventuellt skulle sälja den?

– Ja eller använda. Jag hade ingen direkt plan.

Var tanken att du skulle ta och stjäla något när du kom till Bauhaus i dag?

– Lite tanken men det var lite tillfället också.

Mölndalsbo­n åtalas nu för bedrägeri.

” Vad han har uppgett till sitt försvar förändrar inte bedömninge­n att hans avsikt varit att lämna Ica Maxi i Högsbo utan att göra rätt för sig.

 ?? BILD: POLISEN ?? Mannen fastnade på övervaknin­gskameran vid tre olika tillfällen.
BILD: POLISEN Mannen fastnade på övervaknin­gskameran vid tre olika tillfällen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden