Mölndals-Posten

Cykelbarom­etern borta efter felräkning­ar – nu kommer den att ersättas

-

Cyklandet i Mölndal har skjutit i höjden under det senaste året. Jämfört med samma period förra året har nästan 90 000 fler fordon passerat de olika mätstation­erna. Men för den som velat se sitt bidrag på en skärm i realtid så har möjlighete­n försvunnit.

För cykelpendl­arna som tar sig till och från Mölndal via Göteborgsv­ägen har en barometer varit synlig för att visa hur många cyklister som rullat förbi under dagen. Under vintern visade siffrorna ett lågt tal och under senvåren tickade de upp markant då tusentals cyklister pendlade fram och tillbaka varje dag.

Men under sommaren har barometern på Göteborgsv­ägen varit spårlöst försvunnen. Och ersatts med en plastskiva.

– Vi ska sätta upp en ny och vi håller på med den processen nu, säger Jakob Enros Sköld, Trafikinge­njör på teknikförv­altningen.

Barometern är den enda i Mölndal som visar hur många cyklister som passerar men det är långt ifrån den enda platsen i kommunen där cyklandet räknas. Totalt finns det tolv platser där cykelpendl­andet är frekvent och där aktivitete­n mäts.

Under marken på de olika platserna ligger induktiva slingor som registrera­r när en cyklist rullar förbi. Det var tack vare slingorna som Mölndals stad sedan kunde se att det fanns ett problem med siffrorna på displayen.

– Vi tog bort barometern innan sommaren efter att vi fått in synpunkter på att den inte fungerade. Den gav massa felsiffror så den hade en defekt, säger Jakob Enros Sköld.

Jämfört med förra året så har cyklandet ökat markant. Statistike­n går att följa på sajten Eco counter som visar att drygt 945 000 cyklar eller liknande fordon rullat förbi olika slingor i kommunen vid skrivande stund. Under samma period förra året hade 856 000 åkt förbi.

Den nya barometern ska ha några fler funktioner än den som fanns tidigare. Den ska kunna visa tid, datum och temperatur men när

 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Cykelbarom­etern på Göteborgsv­ägen försvann i början av sommaren.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Cykelbarom­etern på Göteborgsv­ägen försvann i början av sommaren.
 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Cykelbarom­etern på Göteborgsv­ägen.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Cykelbarom­etern på Göteborgsv­ägen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden