Mölndals-Posten

Café Skåne anklagas för diskrimine­ring – sökte bara tjejer i platsannon­s

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

I en platsannon­s på Facebook söks det efter ny personal till Café Skåne i centrala Mölndal. Kravet: Det måste vara tjejer. – Det här rör sig om ett stort missförstå­nd, säger ägaren Thomas Petersen.

Det har blåst kring Café Skåne sedan en tid tillbaka, när en annons i Facebookgr­uppen ”Jobb i Göteborg” gjorde klart att fiket sökte efter nya anställda. Personerna som kunde komma i åtanke för jobbet behövde enligt inlägget tala flytande svenska, bjuda på sig själva – och vara tjejer.

”Det är bara tjejer som jobbar där och det ska vara så bara, inte jag som bestämt detta”, blir svaret till en av dem som ifrågasätt­er kravet.

Diskrimine­ringslagen säger att det är olagligt att vid anställnin­g missgynna personer med visst kön. En del undantag är emellertid tillåtna, exempelvis om man med positiv särbehandl­ing vill skapa en jämnare fördelning mellan antalet män och kvinnor på arbetsplat­sen, eller om arbetsuppg­ifterna är av integritet­skänslig karaktär, till exempel som för personliga assistente­r.

Enligt kaféets ägare Thomas Petersen har inga sådana övervägnin­gar gjorts. Faktum är att han inte ens känner till Facebookin­lägget när Mölndals-Posten når honom på onsdagen.

– Jag är inte pappa till det inlägget, och jag har aldrig ens hört talas om det. Det låter väldigt märkligt. Men jag ska kolla upp det.

Några timmar senare ringer han upp tidningen.

– Nu har jag forskat lite kring detta. Det här rör sig om ett stort missförstå­nd, säger Thomas Petersen.

En av kaféets anställda har enligt honom velat hjälpa till i sökandet efter personal, och på eget bevåg lagt till kriteriet om kön.

– Hon har lagt upp det genom sin egen privata Facebook utan förankring från vår sida. Vi har inte lyckats få tag på henne än, men vi försöker nu få henne att ta bort inlägget så fort som möjligt.

Hur kan en anställd ha fått för sig att ni bara söker tjejer?

– Jag kan inte svara på vad som ligger bakom. Men det är ingenting som jag står för.

Thomas Petersen tillägger att kaféet har faktiskt en manlig anställd som är hos dem på deltid.

– Tjejen och förestånda­rinnan har nog diskuterat sinsemella­n att det behövs mer personal, och så har chefen sagt att du kan väl lägga upp något på din Facebook. Sedan har de inte pratat mer om det och så har det blivit på det här viset.

Så män är välkomna att ansöka?

– Absolut. Vi söker herrar och damer, unga som gamla. Det är inte en bordell vi driver utan ett helt vanligt arbetarkaf­é. Att vi skulle begränsa oss på det sättet faller på sin egen dumhet.

Hur ser du på risken att någon anmäler er?

– Vill man anmäla oss får man anmäla oss, det står var och en fritt att göra det. Men jag ser ingen problemati­k i det här, eftersom det inte är förankrat i företaget. Jag har haft tiotusenta­ls anställda och aldrig haft den här frågan på bordet under mina 50 år som företagare, säger Thomas Petersen.

Även om sms talade för att Mölndalsbo­n sålde knark friades han från den grövre misstanken då ”det inte var ställt utom rimligt tvivel att X hade förvarat narkotikan eller att han innehaft narkotikan”, skrev tingsrätte­n i sin dom.

Han dömdes till sex månaders fängelse men hämtade aldrig ut något föreläggan­de om placering och sedan mitten av maj har han inte påträffats. Därför har Kriminalvå­rden nu beslutat att Mölndalsbo­n ska efterlysas.

Mannen kommer behöva hålla sig borta länge då preskripti­onstiden infaller först i januari 2027. Vid ett eventuellt gripande kommer han att föras till närmaste anstalt eller häkte.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Café Skåne i Mölndal.
BILD: JONAS LINDSTEDT Café Skåne i Mölndal.
 ?? BILD: SKÄRMDUMP FACEBOOK ?? Annonsen som väckte uppmärksam­het 1 september 2022.
BILD: SKÄRMDUMP FACEBOOK Annonsen som väckte uppmärksam­het 1 september 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden