Mölndals-Posten

De satsar på att slå det svenska quiz-rekordet

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on@molndalspo­sten.se

Det kommer att ta runt nio timmar och 101 frågor ska avhandlas. Så ser utgångspun­kten ut när Krokslätt ska slå svenskt rekord i långtidsqu­iz.

Den 29 oktober klockan 12.00 drar Jimmy Lindberg och Mike Kaiser igång ett quiz som sticker ut från mängden. De ska tillsamman­s med deltagarna slå ett rekord.

– Det här blir det längsta quizet i Sverige! fastslår en taggad Jimmy Lindberg och fortsätter:

– Enligt Guinness rekordbok har det hållits längre på andra håll i världen, men det här är det längsta här.

Egentligen började det som ett tokigt skämt, men nu ska rekordet i Sveriges längsta quiz alltså slås – igen. På restaurang­en Buon Cibo i Krokslätt, nästan på dagen ett år efter första rekordet, ska deltagarna ställas inför hela 101 frågor.

2021 slogs rekordet för första gången, då på en pub vid Järntorget i Göteborg. 196 personer deltog under hela quizet.

– Vi höll på i nio och en halv timme, från tolv på dagen till halv elva på kvällen, berättar Jimmy Lindberg.

I år byter de alltså lokal och håller till i Krokslätt för att få plats med fler deltagare. De räknar med att alla 240 platser ska bli uppbokade.

– Förra året hade vi 40 personer i kö när det redan hade blivit fullbokat, så i år behöver vi inte vara nervösa över om folk faktiskt kommer att komma, säger Jimmy Lindberg.

”En otrolig spridning” – så beskriver han deltagarna. Alla typer av människor och spridda åldrar. Men de har några stammisar som ofta är på plats på deras veckoquiz och kammar hem vinsten. Nördar, som han påpekar sägs med positiv bemärkelse.

Förra året innehöll Sveriges längsta quiz 100 frågor och nu ska de slå sitt eget rekord med en fråga. Dock var det nära att Jimmy och Mike drog på sig en hel del extrajobb.

– Jag vet att jag var så lycklig efter förra årets quiz att jag i farten skrek ut att det blir 110 frågor nästa gång, men då är vi snabbt uppe i ett 24 timmars quiz om vi ska lägga till lika mycket varje år och det känns som lite för mycket, säger Jimmy Lindberg och berättar att de planerar att slå rekordet om och om igen.

Ett quiz görs inte i en handvändni­ng, speciellt när det har blivit ett hantverk där alla frågor skrivs av underhålln­ingsduon själv. Quizet delas in i 20 kategorier. Ett smakprov kan ges från förra året där kategorin ”Musik och grundämnen” innehöll frågan: Vilket grundämne sjunger Håkan Hellström om i låten Känn ingen sorg för mig Göteborg?.

– Det är en del av mitt medvetande hela tiden, att frågorna måste ställas. Jag går alltid runt och tänker på det så nya frågor dyker upp hela tiden, säger Jimmy Lindberg.

Att Jimmy Lindberg och Mike

Kaiser även är riktiga quizproffs underlätta­r. Under sju år har de nämligen arrangerat olika quiz och jobbar nu heltid med det. Men just det här långa quizet är lite mer av en utmaning.

– Inför förra året var det lite svårt att tro på oss själva när vi sa att det kommer bli en härlig heldag, för det är svårt att hålla igång folk så pass länge. Men med facit i hand kan vi säga med säkerhet att folk kommer att ha kul, fastslår Jimmy Lindberg.

Svaret till svenska Interpol kom efter knappt 90 minuter. Där klargjorde­s det att mannen inte hade något giltigt körkort och att han inte bott i sitt hemland på flera år. Mannen ska även ha gjort sig skyldig till många olika typer av förbrytels­er i sitt hemland och mestadels ska förbrytels­erna ha handlat om trafikbrot­t.

I polisförhö­r berättar mannen att han inte visste att körkortet gått ut. Enligt polisen ska mannen ha haft drygt två promille alkohol i blodet när han körde bilen och därför minns han inte mycket från kvällen då han körde in i räcket.

– Det är bara dumheter. Det var ett jättedumt beslut. Jag har ingen förklaring för det, säger mannen till polisen.

Mannen erkände att han kört bilen berusad och döms nu till grovt rattfyller­i och olovlig körning. Enligt tingsrätte­n är brottens samlade straffvärd­e fängelse i en månad. Undantag kan göras men gäller främst om föraren har under 1,5 promille alkohol i kroppen. Därmed döms mannen till en månads fängelse.

 ?? BILD: ROBERT WESTIN ?? Duon Mike Kaiser och Jimmy Lindberg möttes i högstadiet och har sedan dess varit princip oskiljakti­ga.
BILD: ROBERT WESTIN Duon Mike Kaiser och Jimmy Lindberg möttes i högstadiet och har sedan dess varit princip oskiljakti­ga.
 ?? BILD: JIMMY LINDBERG ?? Förra årets vinnarlag bestod av några göteborgar­e och stockholma­re som av en slump satte sig ner bredvid varandra och slogs i hop till ett lag.
BILD: JIMMY LINDBERG Förra årets vinnarlag bestod av några göteborgar­e och stockholma­re som av en slump satte sig ner bredvid varandra och slogs i hop till ett lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden