Mölndals-Posten

Drottning Elizabeth II besökte Mölndal – fick blommor och en häst

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Förra torsdagen somnade världens i särklass mest kända monark in. Under sina 96 år i livet besökte hon städer över hela världen och hann även med Mölndal där hon fick blommor och en häst.

I över 70 år satt Elizabeth II på tronen och var Storbritan­niens regent. Det innebar att hon som en av världens mäktigaste personer reste över hela jordklotet och vid två tillfällen besökte hon Sverige. En gång 1956 och en gång 1983.

Under det andra besöket var både prins Philip och drottning Elizabeth i Göteborg och besökte Hasselblad center. Men de skulle göra ett annat stopp som blivit minst sagt historiskt.

Både Drottning Elizabeths och prins Philips hästintres­se är väl dokumenter­at. Drottninge­n föddes mer eller mindre i hästsadeln och Philip ska ha varit en fena på hästpolo. Då intresset för hästar var starkt så tog en av de främsta personerna i den svenska mottagning­skommittén ett oväntat initiativ.

– Det fanns flera stall i Göteborgst­rakten men en av de viktigaste i mottagning­skommittén var Pehr G Gyllenhamm­ar och han hade en eller två döttrar som hade häst på Helenedal. Han kände till det att det var en bra gård, säger Mölndalshi­storikern Lars Gahrn.

Förutom det brittiska kungaparet så var även det svenska kungaparet på plats i Helenedal. I Mölndal fick Elizabeth och Philip en gåva med fyra ben – en livs levande häst.

– Besöket höjde Mölndals status naturligtv­is. Vi pratar ju om detta fortfarand­e och det visar ju att det har fått väldigt stor uppmärksam­het i efterhand, säger Lars Gahrn och fortsätter:

– De gjorde inget märkvärdig men att fyra kunglighet­er besökt Mölndal på en samma gång det är givetvis märkvärdig. Svenska kungen och drottninge­n följde nog bara med för sällskaps skull för de är väl bara ytligt intressera­de av hästar.

Den legendaris­ka Mölndalsfo­tografen Bo Tak befann sig tillsamman­s med Sveriges presskår på gården den dagen. Han hade blivit tipsad av den svenska hovmarskal­ken, Elisabeth Tarras-Wahlberg, att det brittiska kungaparet skulle få en häst på Helenedal och hade därför tagit på sig extra fina kläder.

Mölndalshi­storiker

– Jag jobbade för Västnytt och hade lånat av kostymförr­ådet på SVT. Vi åkte dit i våra vackra kläder och så regnade det som fan. Jag hade med snygga skor och de gick nästan inte att rädda med all lera och hästbajs, säger Bo Tak och skrattar.

En av dem som kom allra närmast Elizabeth II den dagen var en ung Mölndalstj­ej som skulle lämna över blommor till drottninge­n.

– Det var två tjejer som stod i regent och väntade. När de stod vid repet så vinkade Philip fram flickorna och då var det min dotter Helena som överlämnad­e blommorna, säger Stellan Hasselblad.

Elizabeth II blev 96 år.

Över hela världen har hon lämnat liknande spår som de i Mölndal och hennes plats i historien är djupt cementerad. Men vad som hände med hästen lär bli ett mysterium.

– De tog med den hem till England men vad som hände sen vet jag inte riktigt, säger Lars Gahrn.

– Jag såg bara ett ljus och sen en smäll, det gick fort. Jag bromsade in för jag såg att det var kö och bromsljus och jag såg hur snabbt bilen gick efter den smällde in i mig och jag slutat snurra, den måste haft hög fart i alla fall.

Det berättar i förhör en kvinnlig förare vars bil blev påkörd på E6 mellan Lackarebäc­ksmotet och Kallebäcks­motet en oktoberkvä­ll förra året.

Den manlige föraren i 20-årsåldern som orsakat kraschen hade påbörjat ett telefonsam­tal efter att han lämnade ett gym i Mölndals kommun. I en film som åklagaren använt syns mannens bil köra i högre hastighet än övriga fordon som valde att anpassa farten till ett pågående arbete vid motorvägen. Mannen själv har erkänt att han pratade i telefon och till rätten har han uppgivit att samtalsämn­et påverkade hans sinnestill­stånd negativt.

Han har hela tiden nekat till brott men döms nu för vårdslöshe­t i trafik till 40 dagsböter. Sammanlagt ska han betala 16 400 kronor.

"Besöket höjde Mölndals status naturligtv­is. Vi pratar ju om detta fortfarand­e och det visar ju att det har fått väldigt stor uppmärksam­het i efterhand. Lars Gahrn

”Under de förhålland­en som var på platsen måste X agerande, att tala i telefon och köra i en förhålland­evis hög hastighet, anses vara ett medvetet risktagand­e. Han har därmed brustit i den omsorg och varsamhet som krävs till förekomman­de av trafikolyc­ka och ska dömas för vårdslöshe­t i trafik”, skriver tingsrätte­n i sin dom.

 ?? BILD: LEIF JENEMALM ?? Drottning Elizabeth II besökte Helendal när hon var på besök 1983.
BILD: LEIF JENEMALM Drottning Elizabeth II besökte Helendal när hon var på besök 1983.
 ?? ?? Bilolycka på E6 mellan Lackarebäc­ksmotet och Kallebäcks­motet en oktoberkvä­ll förra året.
Bilolycka på E6 mellan Lackarebäc­ksmotet och Kallebäcks­motet en oktoberkvä­ll förra året.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden