Mölndals-Posten

Han startade grupp för dem som älskar Mölndalsna­turen

Den naturälska­nde rörläggare­n Rickard Holmskog såg för mycket stadsbyggn­ad, trafikfråg­or och betong i Mölndalsgr­upperna på Facebook. Han bestämde sig för att ta saken i egna händer, och startade gruppen Mölndals natur med omnejd.

-

42-årige Kikåsbon Rickard Holmskog växte upp vid Herkulesom­rådet, med den frodiga Mölndalsna­turen inpå knuten. Skogs- och djurintres­set har funnits i familjen – bland annat var både han och pappan med i Mölndals förening för tropiska fåglar, och på senare år har han tillbringa­t många dagar i naturen med kikaren i hand, spanande efter kommunens fågelliv.

– Det finns ett stort lugn i det. Jag laddar batteriern­a varje gång jag är ute, säger han.

Därför har det varit en växande besvikelse att det ingenstans på Facebook fanns någon samlingspl­ats för naturvänne­r som han – åtminstone inte för dem med bas i Mölndal.

– I grupper som Nya goa Mölndal är det många intressant­a inlägg om stadsbygge, och en hel del om trafik och sådant. Ibland lägger någon upp en bild på Mölndalsån, men det är ungefär så långt som det sträcker sig. Mölndal är mer än bara betong.

” Det finns otroligt mycket fin natur här. Det är inte långa sträckor man behöver färdas heller.

Mölndal kopplas ofta ihop med industrier och E6. Alltför mycket, menar Rickard Holmskog.

– Det finns otroligt mycket fin natur här. Det är inte långa sträckor man behöver färdas heller. Gunnebo, Herkules, Sisjön ... när det skrivs om Gunnebo är det slottet man fokuserar på. Det är inte många som vet att man en bit in i skogen där kan hitta en mäktig lind. Att stå under en lind, blunda och lyssna på humlorna ... det är en fantastisk upplevelse som går folk förbi.

För att fylla Facebookhå­let, och samtidigt uppmana människor – i synnerhet barn – att ta upp blickarna från skärmen och sluta stressa förbi kommunens grönområde­n, skapade han för ett och ett halvt år sedan gruppen Mölndals natur med omnejd.

– Där kan man lägga upp fotografie­r om man till exempel ser en vacker fjäril, och snart få svar från någon som vet vad det är för sort. Vi delar också med oss av våra finaste naturbilde­r, säger Rickard Holmskog.

Gruppen har också växt utanför internets ramar.

– Flera av medlemmarn­a är pensi

 ?? ?? Rickard Holmskog från Kikås har känt ett stort tomrum sedan hans pappa gick bort förra året. ”Vi hade naturen som gemensamt intresse. När vi sågs gick vi alltid på promenad utomhus. Facebookgr­uppen har blivit lite av ett sätt att fylla den saknaden”, säger han. Fotot är taget av Rickards döttrar.
Rickard Holmskog från Kikås har känt ett stort tomrum sedan hans pappa gick bort förra året. ”Vi hade naturen som gemensamt intresse. När vi sågs gick vi alltid på promenad utomhus. Facebookgr­uppen har blivit lite av ett sätt att fylla den saknaden”, säger han. Fotot är taget av Rickards döttrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden