Mölndals-Posten

Replik: M fokuserar inte på den egna politiken

- Riksdagska­ndidat, Mölndal Plats 2 riksdagsli­stan Kommunstyr­elsens vice ordförande, Mölndal Plats 1 kommunfull­mäktige-listan Riksdagska­ndidat, Mölndal Plats 6 riksdagsli­stan

Replik

I en insändare nyligen varnar Johanna Rantsi och Niklas Wykman (båda M) för en kommande ”rödgrön skattechoc­k” efter valet. Det är allvarligt att Moderatern­a hittar på höjda skatter för att avskräcka invånare från att rösta på Socialdemo­kraterna. Möjligtvis är det valrörelse­desperatio­n som de drabbats av.

Sådana debattarti­klar brukar komma från högern strax före ett val och är fyllda av diverse fantasiful­la spekulatio­ner om eventuella skatter som kan tänkas höjas för att partierna ska komma överens.

I deras insändare påstår de att en mängd skatter höjts under mandatperi­oden. Men faktum är att på totalen betalar svensken ungefär samma skatt nu som för fyra år sedan. Vi tycker att det är sorgligt att Moderatern­a inte kan fokusera på den egna politiken, utan istället sprider påhitt om vad vi socialdemo­krater driver för politik.

Artikelför­fattarna vill också lura i läsare att regeringen ligger bakom de höga elpriserna. Vi tror alla kan se att elpriserna stigit i hela Europa. Sverige har förhålland­evis låga priser. Den jämförelse­n hjälper dock inte alla de invånare som oroar sig för om de klarar uppvärmnin­gen i vinter, särskilt här i södra Sverige. Därför har den socialdemo­kratiska regeringen tagit fram ett högkostnad­sskydd för elpriset som kommer att ge kunderna tillbaka 60 miljarder (varav 30 miljarder direkt till hushållen). Det är tre gånger så mycket som vinterns elpriskomp­ensation och dubbelt så mycket som Moderatern­a föreslår.

Sedan varnar de än en gång för en tänkbar fastighets­skatt. Socialdemo­kraterna har kongressbe­slut från flera kongresser i rad om att inte införa en fastighets­skatt. Magdalena Andersson har också varit tydlig med det. M varnade både i valen 2014 och 2018 för att vi socialdemo­krater skulle införa en fastighets­skatt, och uppenbarli­gen har ingen fastighets­skatt införts.

Hur många gånger kan man ropa på vargen?

Slutligen undrar de hur vi ska finansiera de ökade resurserna till försvaret. Vi kommer i riksdagen att söka breda samarbeten för en stabil och hållbar finansieri­ng, men vi har också ingången att de allra rikaste i samhället borde bidra till en sådan historisk satsning.

Moderatern­a, å andra sidan, har redan lämnat beskedet att försvaret ska finansiera­s genom en sänkt A-kassa och försämrad sjukförsäk­ring. Detta samtidigt som Sverige står inför en kommande lågkonjunk­tur. Vi socialdemo­krater gör tvärtom och går till val på permanenta förstärkni­ngar av arbetslösh­etsförsäkr­ingen. Försvaret ska öka tryggheten för det svenska folket – inte minska den!

Det är inte långt till vallokaler­na stänger. Magdalena Andersson behöver bli omvald till Sveriges statsminis­ter för att leda vårt land framåt och vi har tydligt stakat ut tre prioriteri­ngar: bryta segregatio­nen och knäcka gängen, ta tillbaka den demokratis­ka kontrollen över välfärden och snabba på klimatomst­ällning samtidigt som vi skapar fler gröna jobb. Samma prioriteri­ngar går vi socialdemo­krater också till val på i Mölndal.

I fyra år har vi haft moderatsty­re i kommunen och i åtta år moderatsty­re i regionen (där M dessutom direkt efter valen höjde skatten i både kommunen och regionen). Det får vara nog nu. Sverige och Mölndal kan bättre!

Aylin Fazelian (S)

Stefan Gustafsson (S)

Elpida Georgitsi (S)

 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Stefan Gustafsson, kommunalrå­d och för närvarande vice ordförande i kommunstyr­elsen.
BILD: EMMY JONSSON Stefan Gustafsson, kommunalrå­d och för närvarande vice ordförande i kommunstyr­elsen.
 ?? BILD: ANNELIE IVARSSON MORAN ?? Elpida Georgitsi från Balltorp, sexa på S riksdagsli­sta.
BILD: ANNELIE IVARSSON MORAN Elpida Georgitsi från Balltorp, sexa på S riksdagsli­sta.
 ?? BILD: SHAMIRAM DEMIR ?? Aylin Fazelian från Ryet, tvåa på S riksdagsli­sta.
BILD: SHAMIRAM DEMIR Aylin Fazelian från Ryet, tvåa på S riksdagsli­sta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden