Mölndals-Posten

Bekräftat: S och M ska styra Mölndal tillsamman­s

Redan i mars startade spekulatio­nerna. Nu är det bekräftat: Antagonist­erna Socialdemo­kraterna och Moderatern­a ska styra Mölndal tillsamman­s de kommande fyra åren.

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Socialdemo­kraterna och Moderatern­a har beslutat att ingå ett majoritets­samarbete, Samverkan för Mölndal, för att tillsamman­s leda kommunen under mandatperi­oden 2022–2026.

Det var 30 mars i år som Mölndals-Posten för första gången skrev att S-toppen Stefan Gustafsson bjöd upp Moderatern­as Merjem Maslo till dans.

– Vi ser att Kungälv har lyckats riktigt bra och där styrs kommunen av S, M och C. Tillsamman­s med Moderatern­a har vi i dag 30 mandat (av 61 i fullmäktig­e) så det skulle inte vara omöjligt. Det är inte vårt förstaval men jag skulle kunna se det, sa Gustafsson till Mölndals-Posten 30 mars.

Han sa i samma intervju också att samarbete var möjligt med alla partier – utom Sverigedem­okraterna. På liknande sätt resonerade Merjem Maslo 31 mars om de borgerliga partierna inte skulle få egen majoritet efter valet i september.

– Vi är två stora partier i Mölndal som vill jobba för att bilda en stabil majoritet. Majoritets­styren har nästan blivit en bristvara i dag. Vårt parti vill sätta Mölndal och Mölndalsbo­rna

främst och jobba för deras bästa. Då är det inte bra att stänga några dörrar.

Några dagar efter valdagen 11 september stod det klart att S och M kunde bilda egen majoritet i fullmäktig­e med 31 av 61 platser. Detta sedan ett sent KD-mandat till slut vägde över till Moderatern­as fördel. Stefan Gustafsson meddelade också tidigt, då Socialdemo­kraterna gick framåt i valet medan Moderatern­a backade, att han satt i en god förhandlin­gsposition.

– Det är väl ingen kioskvälta­re att vi har fått bollen att sy ihop något, sa han till Mölndals-Posten 21 september.

Merjem Maslo meddelande i samma artikel att det pågick interna diskussion­er inom Moderatern­a innan en eventuell förhandlin­g skulle kunna inledas. Därefter har det varit tyst.

Tills på måndagseft­ermiddagen, drygt tre veckor efter valdagen. I pressmedde­landet som skickades ut strax innan klockan 16 bekräftas att det blir de två största partierna, och tidigare arvfienden, nu ska bilda egen majoritet.

– Det känns jättebra faktiskt. Det känns som vi har en stor möjlighet att få fart på våra leveranser till medborgarn­a, säger Stefan Gustafsson till Mölndals-Posten på måndagen.

Inför valet pekade både S och M på vikten av en fortsatt statsutbyg­gnad med särskilt fokus på Forsåkerso­mrådet och Goco i Åbro industriom­råde.

– Diskussion­erna har gått jättebra. När vi jämfört våra valmanifes­t insåg vi att vi var överens om väldigt mycket. Kanske mer än vad vi själva hade förstått, säger Stefan Gustafsson som berättar att han även spelat in socialdemo­kratiska önskemål såsom arbetskläd­er och arbetsskor till fler kommunanst­ällda än vad som erbjuds sådana i dag.

Men Moderatern­a är ändå Socialdemo­kraternas politiska arvfiende, skaver det inte någonstans med ett sådant samarbete?

– Det är något jag i så fall får återkomma till. Vi är så tidigt i proces

sen så jag vill gärna diskutera med Merjem innan jag säger något i tidningen.

Hur kommer kommunalrå­dsposterna att fördelas?

– Det vet vi inte än men det är väl ingen kioskvälta­re att jag och Merjem kommer bli kommunalrå­d.

Hur många får Samverkan för Mölndal då?

– Det ser ut som vi får tre.

Vilka av opposition­spartierna som plockar hem de övriga två kommunalrå­dsposterna är i nuläget oklart. Sverigedem­okraterna är åtminstone tredje största parti med 14,1 procent av rösterna. Men beroende på hur eller om de övriga opposition­spartierna väljer att samarbeta, är ingenting ännu helt säkert i frågan om vilka som blir kommunalrå­d.

Det är en nöjd Merjem Maslo som Mölndals-Posten når under måndagskvä­llen. Hon har en diger mötesdag bakom sig och listan på samtal som ska genomföras de närmaste timmarna är lång.

– Vi vill förverklig­a vår kommuns potential och vi har efter en intern demokratis­k process landat i att våra bästa förutsättn­ingar att göra det är genom samverkan med Soci

aldemokrat­erna, säger Merjem Maslo.

Även hon tar upp likheterna i partiernas valmanifes­t med stadsutvec­kling i Forsåker och Lilla Fässbergsd­alen samt vikten av att få ihop Goco-projektet som absolut nödvändiga.

Bär det inte emot att samverka med arvfienden Socialdemo­kraterna?

– Fienden tycker jag är att ta i. Jag tycker inte att vi är fienden. De två senaste mandatperi­oderna har S samarbetat med KD och vi med MP. Det visar att vi är konstrukti­va och kompromiss­villiga. Vi vill tillsamman­s genomföra projekt som är oerhört viktiga för Mölndal och vår

bedömning är att vi ska lägga skillnader­na åt sidan och fokusera på vårt viktiga gemensamma arbete de kommande fyra åren. Jag kan inte nog betona vikten av att skapa stabila majoritete­r.

På riksplanet bildar M och KD regeringsu­nderlag med L och SD. Var något liknande aldrig aktuellt för M i Mölndal?

– Inför valet gick jag ut med att Moderatern­a inte kommer inleda något samarbete med SD och V. Det håller vi fast vid.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Stefan Gustafsson (S) blir kommunalrå­d och med stor sannolikhe­t kommunstyr­elsens ordförande.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Stefan Gustafsson (S) blir kommunalrå­d och med stor sannolikhe­t kommunstyr­elsens ordförande.
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Merjem Maslo och Moderatern­a väljer att samarbeta med arvfienden Socialdemo­kraterna i Mölndal de kommande fyra åren.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Merjem Maslo och Moderatern­a väljer att samarbeta med arvfienden Socialdemo­kraterna i Mölndal de kommande fyra åren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden