Mölndals-Posten

Assistent lämnade brukare ensam i bil – i en timme

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

En personlig assistent, anställd av Mölndals stad, har fått sparken efter att ha lämnat en funktionsn­edsatt person ensam i en bil under en hel timme. – Det är klart att det inte är bra, säger Emelie Sundberg, socialt ansvarig samordnare på vårdoch omsorgsför­valtningen.

Det var tidigare i september som en person kom gående i ett parkerings­hus i Mölndal och fick syn på en ensam människa sittande i en parkerad bil. Personen misstänkte att människan i bilen hade en funktionsn­edsättning och både ambulans och polis larmades till platsen.

Det visade sig att vittnets farhågor hade varit befogade. Personen i bilen hade blivit lämnad ensam i den parkerade bilen av sin personliga assistent. I kommunens handlingar som beskriver händelsen står det att den personliga assistente­n kom till platsen först en timme efter att personen upptäckts.

Den drabbade personen får enligt kommunens dokumentat­ion aldrig lämnas ensam. Nu utreds händelsen av Emelie Sundberg, socialt ansvarig samordnare på vård- och omsorgsför­valtningen i Mölndals stad.

– Vad jag vet har det här inte hänt förut, säger hon och fortsätter: – Det är klart att det inte är bra. Efter att assistente­n kommit tillbaka till parkerings­huset kördes brukaren hem och assistente­n ersattes av en annan anställd. När enhetschef­en vid personlig assistans tog över ärendet fick hon inte kontakt med assistente­n trots flera försök.

Assistente­n stängdes då av från arbetet via sms och fem dagar efter händelsen blev hen varslad om avsked genom ett möte på Stadshuset.

Emelie Sundberg berättar att det ännu inte är bestämt vilka ytterligar­e konsekvens­er händelsen kommer att få.

– Jag kommer bland annat att ha samtal med enhetschef­en, läsa genomföran­deplaner och inhämta annan informatio­n för att kunna ta ett beslut.

Utredninge­n ska också ta reda på hur den funktionsn­edsatta personen har påverkats av händelsen och vad som hade kunnat inträffa. Enhetschef­en har även tagit fram en handlingsp­lan som under hösten ska kunna stärka säkerheten runt den drabbade, enligt avvikelser­apporten.

Händelsen kan även komma att anmälas till Inspektion­en för vård och omsorg enligt Lex Sarah.

– Det måste göras inom två månader efter händelsen. Så utredninge­n måste färdigstäl­las inom två månader, säger Emelie Sundberg.

” Den drabbade personen får enligt kommunens dokumentat­ion aldrig lämnas ensam.

 ?? ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG ?? Brukaren får inte lämnas ensam under någon tid på dagen, men assistente­n lämnade hen ensam i en bil under en timme.
ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG Brukaren får inte lämnas ensam under någon tid på dagen, men assistente­n lämnade hen ensam i en bil under en timme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden