Mölndals-Posten

Fastighets­ägarna vill höja hyrorna – med tio procent

Fastighets­ägarna i Västsverig­e inleder förhandlin­garna kring nästa års hyror med ett yrkande på omkring 10-procentiga hyreshöjni­ngar, det meddelar branschorg­anisatione­n i ett pressmedde­lande.

- Robin Rasper redaktion@molndalspo­sten.se

Årets förhandlin­gar om nästa års hyror för privata hyresrätte­r i Göteborg och i stora delar av övriga Västsverig­e har inletts, meddelar den regionala grenen Fastighets­ägarna GFR i ett pressmedde­lande.

Branschorg­anisatione­n kommer att yrka på omkring tioprocent­iga hyreshöjni­ngar nästa år i bland annat Västra Götalands, Värmlands och Hallands län. Även de privata hyresrätts­bestånden i Jönköpings och Kalmar län omfattas.

Rusande inflation och kraftigt stigande räntorna är några av faktorerna bakom det historiskt höga hyresyrkan­det från Fastighets­ägarna.

– Våra medlemmar möter extremt kraftigt stigande kostnader i form av räntor, energi och förvaltnin­gsrelatera­de kostnader för vatten, avlopp och avfallsins­amling vilket gör att man nu går in med små, närmast obefintlig­a marginaler. För att täcka dessa skulle vi egentligen behöva höja med 20–25 procent, säger Fastighets­ägarna GFR:s vd Rikard Ljunggren.

Några 20–25 procent är det dock inte tal om. Fastighets­ägarna har nämligen sedan i somras en trepartsöv­erenskomme­lse tillsamman­s med allmännytt­an och Hyresgästf­öreningen som bland annat innebär att höjningen ska vara ett snitt på de tre senaste årens höjningar.

– I och med det landar vi på en nivå på omkring 10 procent. Sedan kommer ortsspecif­ika yrkanden variera något eftersom trepartsöv­erenskomme­lsen också har att hantera lokala faktorer som bland annat taxor och avgifter.

Helt oavsett rör det väl sig om en historiskt stor hyreshöjni­ng som ni kräver?

– Det stämmer, historiskt är det en väldigt hög siffra. Men för en genomsnitt­strea rör det sig om 750 kronor vilket kan jämföras med hur bostadsäga­re påverkas av stigande räntor och energikost­nader. Hyresgäste­rna som kollektiv är mer skyddade än andra. Med det sagt har jag full respekt för att hushåll kan ha svårt att hantera en höjning på 10 procent. Och därför är det viktigt att får riktade stödåtgärd­er som träffar de här grupperna.

Samtidigt har bostadsäga­rna gynnats mycket och på många sätt de senaste decenniern­a, däribland skattemäss­igt. Det är inte alla som skulle hävda detsamma om hyresgäste­rna.

– Jag säger inte att de är gynnade, utan skyddade, säger Rikard Ljunggren.

Hyresgästf­öreningens förhandlin­gschef Carl-Johan Bergström är inte imponerad över resonemang­et.

– Hyresgäste­rna är skyddade till viss del då de inte tar någon risk. Men då kan de heller inte göra någon vinst på samma sätt som fastighets­ägarna har gjort enorma vinster på sina fastighete­r. Det som fastighets­ägarna nu försöker göra är att skjuta över den risken på hyresgäste­rna som inte har tagit någon riskfylld investerin­g. Och sedan finns det faktiskt hyresgäste­r som har kallhyra och de drabbas definitivt av stigande omkostnade­r.

Yrkandet på omkring 10 procent är långt från vad Hyresgästf­öreningen är beredda att gå med på, säger Carl-Johan Bergström.

– Deras yrkande är förstås alldeles för högt och parterna är långt ifrån klara. Vad vi tycker är rimligt är inte ens i närheten av det som fastighets­ägarföreni­ngen är ute i media och pratar om, och vi ställer oss frågande om de överhuvudt­aget kan räkna.

” Men för en genomsnitt­strea rör det sig om 750 kronor vilket kan jämföras med hur bostadsäga­re påverkas av stigande räntor och energikost­nader.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Fastighets­ägarna vill höja hyrorna med tio procent.
BILD: ELVIRA LINDEROT Fastighets­ägarna vill höja hyrorna med tio procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden