Mölndals-Posten

Lena är fixare – hjälper Mölndals seniorer: ”En stor förmån”

Lena gör jobbet som seniorer bör undvika. Hon byter lampor, gardiner och batterier i brandvarna­re. Och tjänsten är gratis. – Lätt det bästa jobbet jag haft, säger Lena Wiktorsson, fixaren i Mölndals stad.

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Personer som bor i Mölndal, Kållered och Lindome och som är 70 år eller äldre kan utan kostnad få hjälp av kommunens egen fixare: Lena Wiktorsson. Men vad är det hon gör egentligen?

– Vad gör jag inte? Mycket handlar om att byta glödlampor och gardiner, sätta upp brandvarna­re eller byta batterier i dem. Jag bär också material till och från vinden eller källaren. Det kan handla om jul- och påsksaker eller kläder man har under viss del av året, säger Lena Wiktorsson.

Mölndals-Posten träffar henne hemma hos Angela Thulin i Bosgården när Lena Wiktorsson ska byta batteri i brandvarna­ren. De har träffats förut och det är tydligt att de gillar varandra.

– Det personliga mötet är väldigt viktigt för mig. Om jag inte fick ett profession­ellt bemötande hade jag hört av mig till Mölndals stad men det har jag verkligen inte behövt med Lena. Hon är väldigt ödmjuk och inkännande. Det är viktiga egenskaper för en person som befinner sig i någon annans hem, säger Angela Thulin, 77.

– Det handlar inte bara om att byta lampa eller brandvarna­re och sedan gå utan jag ska se hela personen. Det är lätt det bästa jobbet jag haft, säger Lena Wiktorsson.

Hon är utbildad förskollär­are och har arbetat i Mölndals stad sedan 1993. Men med åren har hon blivit allt mer ljud- och ljuskänsli­g och kunde inte längre vara kvar inom skolans värld. För två och ett halvt år sedan sökte hon tjänsten som fixare på vård- och omsorgsför­valtningen­s förebyggan­deenhet.

– Jag läste annonsen och kände direkt att det här passar mig perfekt även om jag inte kan borra, snickra och mäta.

Lena Wiktorsson fick prova och tämligen snabbt insåg hon att jobbet passade henne som hand i handsken.

– Jag träffar en eller möjligtvis två åt gången. Ofta är det änkor som jag besöker.

Angela Thulin är på många sätt riktigt alert. Hon kör bil och hämtar barnbarn från skolan i Sävedalen för att sedan umgås med dem hemma i Bosgården, ge dem mat och förhöra på läxor.

– Det gör att man håller sig yngre, säger hon.

För sju år sedan dog Angelas man och i fem år har hon nu använt fixartjäns­ten. Detta efter att ha läst om den i en broschyr.

– När jag blev ensam ställdes jag inför fler situatione­r än vad jag gjort tidigare. Jag har problem med att kliva upp på höjder för då blir jag lätt yr. Därför får jag hjälp med att byta taklampor och brandvarna­rbatteri, säger hon.

Andra saker som Lena Wiktorsson kan hjälpa till med är att anpassa hemmet efter seniorens behov.

– Det handlar inte om stor ommöblerin­g men ser jag en matta som skapar snubbelris­k så kan jag hjälpa till med att ta bort den.

Hon arbetar fem timmar per pass, fyra dagar i veckan. Varje dag gör hon tre till fyra besök. Ofta kan hon komma relativt snabbt. Och det finns en viss prioriteri­ng i valet av arbeten.

– Det vi ser som mest akut är att komma ut och byta lampor. Och vid jul är det verkligen högtryck. Alla vill ju få upp gardiner och få ner jullådorna från vinden till första advent. Så fredagen innan börjar redan bli inbokad, säger Lena Wiktorsson.

Varför vänder ni er till alla över 70 år?

– Vi har väldigt mycket fallolycko­r i Mölndal och då vill vi förebygga så att risken för fall minskar. Vi vill ge våra seniorer fler friska år. Fler borde ta den hjälpen, säger Lena Wiktorsson.

– Man måste acceptera att ens kropp blir äldre. Fixartjäns­ten är verkligen en stor förmån som Mölndals stad ger mig som senior, säger Angela Thulin.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Lena Wiktorsson är Mölndals stads fixare. Hon hjälper seniorer med att till exempel byta glödlampor och byta gardiner.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Lena Wiktorsson är Mölndals stads fixare. Hon hjälper seniorer med att till exempel byta glödlampor och byta gardiner.
 ?? ?? ”Jag har problem med att kliva upp på höjder för då blir jag lätt yr”, säger Angela Thulin. Därför får hon hjälp av Fixar-Lena Wiktorsson.
”Jag har problem med att kliva upp på höjder för då blir jag lätt yr”, säger Angela Thulin. Därför får hon hjälp av Fixar-Lena Wiktorsson.
 ?? ?? ”Det personliga mötet är väldigt viktigt för mig”, säger Angela Thulin. Hon har träffat fixaren Lena Wiktorsson flera gånger genom åren.
”Det personliga mötet är väldigt viktigt för mig”, säger Angela Thulin. Hon har träffat fixaren Lena Wiktorsson flera gånger genom åren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden