Mölndals-Posten

Efter avslöjande­t: Nu ändras toppchefer­nas pensionsav­tal

Ett och ett halvt år efter Mölndals-Postens avslöjande ändras pensionsvi­llkoren för toppchefer­na i Mölndals stad. Från årsskiftet ska avtalen för nyanställd­a harmoniera med övriga kranskommu­ner.

-

I april 2021 avslöjade Mölndals-Posten att toppchefer­na i Mölndal hade en pensionsav­sättning på 30 procent av hela sin lön. En avsättning som visade sig vara betydligt högre än vad de högsta cheferna i övriga kranskommu­ner kring Göteborg har.

Sedan dess har frågan debatterat­s flitigt, bland annat på sociala medier.

I juni 2021 sade kommunstyr­elsens ordförande Kristian Vramsten (M) följande till Mölndals-Postens läsare:

– Inom den grönblå alliansen, och även opposition­en, så är vi överens om att inte teckna sådana avtal framöver.

Men ett år senare, i samband med anställnin­gen av biträdande stadsdirek­tören Karl Lundgren, visade det sig att även han också fick skriva på det förmånliga avtalet. Nu verkar dock Karl Lundgren se ut att bli den siste. Under tisdagen röstade en majoritet i kommunstyr­elsen för att ändra pensionsvi­llkoren vid nyanställn­ingar av kommunens toppchefer.

– Det nya avtalet är mer förenligt med omvärlden, säger opposition­srådet och förmodlige­n blivande kommunstyr­elseordför­anden Stefan Gustafsson (S).

De tidigare ingångna avtalen med toppchefer­na kommer däremot att bestå. Detta har den politiska majoritete­n och opposition­en varit överens om hela tiden. Det betyder att Mölndals toppchefer med månadslöne­r på mellan 75 000 och 109 000 kronor därutöver får 30 procent av den summan inbetalt på ett pensionsko­nto. I rena pengar betyder det mellan 22 500 och 32 700 kronor per person. Varje månad. Utöver lönen.

Men från och med årsskiftet införs ett nytt pensionssy­stem. Det gäller inte bara för chefer utan i stort sett samtliga anställda i Mölndals stad och harmoniera­r med de riktlinjer som SKR gett landets kommuner och regioner. Övriga kranskommu­ner, förutom Mölndal och Göteborg,

har även tidigare följt SKR:s riktlinjer för såväl personal som chefer.

I dag har en kommunanst­älld i Mölndal en pensionsav­sättning på 4,5 procent av månadslöne­n. Den procentsat­sen ska vid årsskiftet ökas till 6 procent. För toppchefer­na blir det också en avsättning på 6 procent upp till 44 375 kronor. Därefter betalas 31,5 procent in till pension på resterande belopp av månadslöne­n enligt samma pensionsav­tal. För nyanställd­a toppchefer betyder det ett sämre ekonomiskt avtal än i dag.

– Det är ett förmånliga­re avtal för de allra flesta. De flesta medarbeta

 ?? ?? Pensionsvi­llkoren för toppchefer­na i Mölndals stad har debatterat­s flitigt det senaste året. Nu kommer de att ändras. Vid nyanställn­ignar.
Pensionsvi­llkoren för toppchefer­na i Mölndals stad har debatterat­s flitigt det senaste året. Nu kommer de att ändras. Vid nyanställn­ignar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden