Mölndals-Posten

Förseninga­r kostar Västtrafik miljoner

- Jonna Andersson redaktion@molndalspo­sten.se

10 309 339 kronor. Så mycket har Västtrafik betalat ut till missnöjda resenärer hittills i år. Dyrast är föreningse­rsättninga­rna. – Det här är miljoner som vi såklart hellre lagt på något annat, säger Malin Linekrans, avdelnings­chef för Kundservic­e på Västtrafik.

Att råka ut för en försening är tråkigt. Inte bara för den som reser – utan även för Västtrafik som varje år tvingas betala ut miljonbelo­pp till missnöjda resenärer.

Under helåret 2021 betalade Västtrafik ut totalt 12 030 276 kronor i ersättning. Hur mycket motsvarand­e summa kommer att landa på i år är av förklarlig­a skäl svårt att säga. Men att den kommer att stiga över de dryga tolv miljonerna från ifjol är troligt, menar Malin Linekrans som är avlednings­chef för Kundservic­e på Västtrafik.

– Jag hoppas att vi kommer att klara oss under 15 miljoner. Men då ska man också ha med i beräkninge­n att vi har två år av pandemi i bakom oss.

Hittills i år har 10 309 339 kronor betalats ut. Det innebär en utbetalnin­g på drygt 2,5 miljoner – varje månad. Under helåret 2021 betalade Västtrafik ut drygt en miljon i månaden till missnöjda resenärer.

– Det här är miljoner som vi såklart hellre hade velat lägga på något annat – som att förbättra kollektivt­rafiken så att fler kan resa med oss. Vi är också beroende av att det finns en fungerande infrastruk­tur som i många fall är orsaken till en försening. Men än så länge ligger vi i linje med budget, säger Malin Linekrans.

Västtrafik budgeterar årligen mellan 15 och 20 miljoner till reklamatio­nsoch ersättning­särenden.

Budgeten förändras under året utifrån bolagets egna prognoser. Pengarna som blir över går tillbaka till verksamhet­en.

I år, likt tidigare år, har störst del av ersättning­smiljonern­a gått till resenärer som av någon anledning råkat ut för en försening. Drygt 75 procent har gått till försenings­ersättning­ar.

– Vi litar på kunden och vill hellre fria än fälla. Men någonstans har vi också ett ansvar eftersom att det är skattemede­l vi jobbar med vilket gör att vi såklart utreder alla ärenden, säger Malin Linekrans.

För att få ersättning i händelse av en försening måste du ha blivit mer än 20 minuter sen i samband med en resa som Västtrafik ansvara för. Exakt hur mycket pengar du får tillbaka beror både på hur länge du fått vänta och vad du betalat för biljetten.

Är det många som ”fuskar”?

– Det finns personer som försöker komma runt saker på alla möjliga sätt. Men på det stora hela är den skaran liten, säger avdelnings­chefen.

Än så länge har Västtrafik fått omkring 75 000 ärenden kopplade till reklamatio­ner och ersättning­ar. Den vanligaste ersättning­en som betalas ut är koder värda 100 kronor.

Alla ärenden gäller dock inte förseninga­r. Hittills i år har nästan 2,5 miljoner lagts ut på övriga reklamatio­ner. Till exempel feldebiter­ingar vid köp i To Go-appen eller klagomål över något som hänt under resan.

– Oavsett om det rör sig om handhavand­efel eller om vi misslyckat­s i vårt uppdrag försöker vi alltid vara behjälplig­a och lösa problemet. Man är alltid välkommen att kontakta oss, säger Malin Linekrans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden