Mölndals-Posten

Mer vegetarisk skolmat i Mölndal på grund av de höjda matprisern­a

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Högre matpriser och inflation drabbar inte bara hushållen. Nu tar Mölndals stad till vegetarisk mat som ett sätt att sänka kostnadern­a. – Vi kommer gå över budgeten med tre miljoner, säger måltidsche­fen Sarah Bengtsson.

Priserna på livsmedel har likt elpriserna skenat under de senaste månaderna, något Mölndals kommun drabbas hårt av. Genom att minska ner på kyckling, kött, fisk och mejeriprod­ukter på skolmatsed­larna ska kommunen sänka utgifterna, något SVT Väst var först med att rapportera.

– Vi ser att vi inte kan möta den ökningen på livsmedels­priserna som är, utan vi kommer behöva göra något, säger Sarah Bengtsson, måltidsche­f i kommunen.

I Mölndal finns 22 kommunala grundskolo­r och tre gymnasiesk­olor som är fulla av elever som ska mättas. De ökade livsmedels­priserna under det här året har inneburit en kraftig ökning av måltidskos­tnaderna – och därmed även en krossad budget

– Prisökning­arna har ju inte stannat än, men utifrån prognosen kommer vi gå över budgeten med tre miljoner det här året, säger Sarah Bengtsson.

Trots att kostnadern­a överstiger budgeten med miljoner är inte tanken att skära ner för att komma inom ramarna. Sarah Bengtsson berättar att de har fått okej på att överstiga den.

Redan i augusti minskade kommunen ner på kyckling som fått en stor prisökning. Inför hösten minskas det även på måltider innehållan­de en stor mängd mejeriprod­ukter. Som ett tredje steg satsar man nu alltså även på mer vegetarisk­t. Men enligt Sarah Bengtsson handlar det inte om någon drastisk förändring.

– På senaste matsedeln handlar det om en extra vegetarisk dag på åtta veckor, säger Sarah Bengtsson.

Några reaktioner på att maten ska vara vegetarisk en dag till och att det dras ner på animaliska produkter på matsedeln har inte nått Sarah Bengtsson – än. Men hon har en klar bild av hur det skulle kunna låta.

– Vissa vill ha inte ha vegetarisk­t, vissa tycker att det är bra och för andra spelar det inte någon roll alls. Men jag tror egentligen inte att de kommer märka så stor skillnad.

Om minskninge­n av kött och mejeriprod­ukter i skolmaten blir bestående, även om prisnivån skulle sjunka igen, återstår att se. Något som dock är helt klart är att den nyinförda extra vegetarisk­a dagen är här för att stanna.

– Jag tror inte att det kommer att stanna av än, snarare att priserna kommer fortsätta att öka. Men när det stannar av blir det här det nya normala, säger Sarah Bengtsson.

Att den vegetarisk­a kosten ska ta ytterligar­e plats i skolköket finns det däremot inga planer på. Sarah Bengtsson påpekar att det finns flera kommuner där vegetarisk­t återkommer ett par gånger i veckan, men i Mölndal är det inget som har diskuterat­s.

– Vi har så mycket vegetarisk­t som vi anser är bra.

Den mer gröna inriktning­en på maten i kommunen gäller endast skolor, alltså inte på exempelvis äldreboend­en.

– Inom äldreomsor­gen har vi två rätter varje dag och vi har inte sett att vi kan göra så mycket där om man säger så, säger Sarah Bengtsson.

Februari 2022. Det är strax efter lunch och två civilklädd­a, tillika lediga, poliser har precis genomfört ett träningspa­ss på ett gym i Krokslätt. Utanför träningslo­kalen möter de doften av marijuana och en bit därifrån ser de en man som röker. Poliserna väljer att följa efter och kallar på tjänstgöra­nde kollegor samtidigt som de går i kapp honom.

Vad som därefter händer är poliserna och den rökande mannen, som visar sig vara i övre tonåren, inte överens om.

– Vi visar båda våran legitimati­on och identifier­ar oss som poliser. Mannen verkade chockad till en början och i samma veva som han ska släcka sin joint börjar han veva med både armar och kropp för att komma loss, säger en polis i förhör.

Hon ska då ha tagit ett grepp runt mannens midja medan mannen försökte göra sig fri. När han började springa ska polisen ha hamnat på marken och släpats under några sekunder innan tonåringen kom loss. Polisen fick därigenom skrapsår på knän och fingrar samt blåmärken på knän och ena armbågen.

Mannen sprang i väg med poliserna efter sig men några gator bort tappade de honom ur sikte.

Tonåringen kunde dock identifier­as och när han senare togs in på förhör förklarade han att inte hade förstått att personer som tagit tag i honom var poliser. Han uppfattade det som att de ”ville honom illa”. Han nekar också till att ha rökt marijuana utan uppger att han rökte en helt vanlig cigarett.

Mot sitt nekande åtalades han ändå för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskad­a och nu kommer domen. Tonåringen frias av Göteborgs tingsrätt med motivering­en: ”De uppgifter han lämnat om att han inte förstod att X och X var poliser kan inte anses motbevisad­e.” Därigenom faller också åtalet om vållande till kroppsskad­a.

Rätten är dock oenig och dess ordförande anser att mannen ska dömas för båda brotten. ”X måste ha förstått att det var poliser som ingrep mot honom. X ska därmed dömas för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskad­a”, skriver rättens ordförande i sin skiljaktig­a mening.

 ?? BILD: CARL LILIEBÄCK ?? Sarah Bengtsson tror inte att eleverna kommer märka någon större skillnad.
BILD: CARL LILIEBÄCK Sarah Bengtsson tror inte att eleverna kommer märka någon större skillnad.
 ?? ARKIVBILD: THOMAS JOHANSSON ?? Bland annat dras det ner på måltider som innehåller mycket mejeriprod­ukter.
ARKIVBILD: THOMAS JOHANSSON Bland annat dras det ner på måltider som innehåller mycket mejeriprod­ukter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden