Mölndals-Posten

Nu rustas ökända rulltrappo­rna vid Mölndals bro upp

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@bohuslanin­gen.se

Rulltrappo­rna vid tågspåren i Mölndal står still för miljonreno­vering och det dröjer ända till november innan de är igång igen. Då ska i stället rulltrappo­rna vid spårvägen stängas av. – Mölndals bro kommer få väldigt mycket kärlek, säger Rickard Stenqvist, fastighets­förvaltare på Västfastig­heter.

För den som vistas på Mölndals station till och från är risken stor att synen man möts av just nu inte är helt ny. Rickard Stenqvist är fastighets­förvaltare på Västfastig­heter som äger stationen och därmed rulltrappo­rna. Han sitter på förklaring­en till varför rulltrappo­rna till och från tågen är avstängda.

– Det är en totalrenov­ering på trapporna på grund av att de är gamla och slitna. Vi har haft dem i drygt 20 år och det har varit väldigt mycket krångel under de senaste ett till två åren.

Rulltrappo­rna som stängdes av den 19 september beräknas öppna igen 14 november, alltså åtta veckor senare.

– Det är dåligt, speciellt när jag har ont i mitt ena knä. Den har stått stilla emellanåt men inte helt avstängd som nu, säger Gudrun Barrows som är på väg hem till Kållered.

Men förhoppnin­gen är att stillaståe­nde rulltrappo­r ska bli ett minne blott.

– Vi byter ut i stort sett allt. Det som blir kvar är chassit, förklarar Rickard Stenqvist.

Redan för ett år sedan berättade Västfastig­heter att 3,4 miljoner fanns avsatta för att renovera rulltrappa­n mot spårvagnar­na, ett projekt som planerades till våren 2022. I stället ska nu två flugor slås i samma smäll. Totalkostn­aden landar runt 5 miljoner kronor.

– Nu började vi med de här rulltrappo­rna vid tågen och när det är klart flyttar vi direkt över och börjar med rulltrappo­rna vid spårvagnss­påren, säger Rickard Stenqvist.

Att rulltrappo­rna inte kunde börja renoveras i början av året som planerat har en enkel förklaring.

– Covid kom och gjorde att vi inte hade materialet vi behövde. Många av delarna görs i Asien och fraktas hit med båt, och med alla nedstängni­ngar blev det försenat.

När rulltrappa­n är avstängd är alternativ­en vanlig trappa eller hiss. För att resenärern­a ska komma till och från dem måste alla gå genom en passage som inte är mycket bredare än en och en halv meter. Det gör att människor får vrida kroppen för att kunna möta varandra – och kommer en person med barnvagn eller rullstol tar de upp nästan hela golvytan.

– Vi visste tyvärr redan innan att det skulle bli trångt, speciellt i rusningstr­afik, men vi hoppas att resenärern­a har en viss förståelse för att vi måste få jobbet gjort, säger Rickard Stenqvist.

Hanna Brothén kommer med tåget och kliver in i trapphuset där hon får vända sig till vanliga trappan.

– Det är inte optimalt. Jag hoppas att det åtgärdas på riktigt den här gången så att väntetiden har varit värt det, säger hon – med syftning på att rulltrappa­n varit ur funktion tidigare.

Sandra Hult väntar på samma tåg som Gudrun Barrows och hon konstatera­r att den rådande situatione­n kanske inte är det största problemet i världen.

– Det är första gången jag ser att den är helt avstängd. Men det finns ju hiss för de som inte kan ta trapporna, säger hon.

Rickard Stenqvist berättar att de har valt att utföra arbetet just nu då det inte finns några planerade trafikomlä­ggningar i tågtrafike­n. Inför

andra sidans rulltrapps­renovering hoppas han att det blir smidigare.

– Där har vi den stora utomhustra­ppan, dessutom kan resenärern­a gå rakt fram till gallerians övre entré, det kommer nog inte bli lika mycket trängsel då.

Västfastig­heters mål är att rulltrappo­rnas totalrenov­eringar ska vara slutförda innan nyår.

– Det ska bli jätteskönt att få det gjort. Mölndals bro kommer få väldigt mycket kärlek under slutet av året, avslutar Rickard Stenqvist.

 ?? BILD: CLARA TJÄRNBERG ?? Avstängnin­gstiden är totalt åtta veckor.
BILD: CLARA TJÄRNBERG Avstängnin­gstiden är totalt åtta veckor.
 ?? ?? Gudrun Barrows tycker att det är jobbigt när rulltrappa­n inte fungerar, speciellt då hon har smärtor i ett knä.
Gudrun Barrows tycker att det är jobbigt när rulltrappa­n inte fungerar, speciellt då hon har smärtor i ett knä.
 ?? ?? Sandra Hult ser det inte som ett problem att rulltrappa­n är avstängd så länge, men hoppas att de blir rejält uppfräscha­de.
Sandra Hult ser det inte som ett problem att rulltrappa­n är avstängd så länge, men hoppas att de blir rejält uppfräscha­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden