Mölndals-Posten

Mölndal och Kungsbacka kan få gemensam återvinnin­gscentral

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Återvinnin­gscentrale­n i Lindome är för liten och i norra Kungsbacka har letandet efter en ny placering pågått under flera år. Nu slår kommunerna sina påsar ihop för att försöka hitta en gemensam lösning.

– Vi ska se om vi kan hitta möjlighete­r att dela på kostnadern­a, för det kostar en hel del med en helt ny anläggning, säger Göran Werner, teknisk chef i Mölndals stad.

Han nämner siffror på mellan 80 och 100 miljoner kronor för en fullt utbyggd återvinnin­gscentral (ÅVC) och påpekar att det är en investerin­gskostnad som måste tas via taxan för återvinnin­g och inte via skattemede­l.

Under måndagen skrev politikern­a i tekniska nämnden under ett samarbetsa­vtal med Kungsbacka och i höst ska företrädar­e från båda kommunerna utreda om det finns någon eller några lämpliga platser för en möjlig gemensam ÅVC.

– Vi ska se om vi kan hitta en lokaliseri­ng som fungerar för båda parter och arbetet kommer redovisas omkring årsskiftet.

Kungsbacka har under lång tid försökt hitta mark för en ny återvinnin­gscentral i kommunens norra delar men så här långt utan framgång. I Mölndals södra delar har tekniska förvaltnin­gen kommit något längre.

– Vi har tittat på ett område mellan Kållered och Lindome (Dvärred) som vi tror skulle kunna fungera. Men sen kom den här idén om att försöka hitta något gemensamt med Kungsbacka och då får vi se var det landar, säger Göran Werner.

Under flera år har dagens ÅVC i Lindome ansetts vara för liten när befolkning­en ökar liksom mängden material till återvinnin­g.

– Hade jag fått önska hade jag sett en ny i Lindome redan nu men det är en ekonomisk fråga. Vi har stora pågående investerin­gar så en ny ÅVC i Lindome ligger planerad i budgeten först 2026.

Nyligen gjordes stora förändring­ar på återvinnin­gscentrale­n i Kikås.

Bara ombyggnade­n med bland annat återbruk och second hand-försäljnin­g kostade 32 miljoner kronor.

– Det behöver kanske inte bli precis samma utbud i Lindome men gör vi något tillsamman­s med Kungsbacka kan man få en högre standard, säger Göran Werner.

Redan i dag kan boende i flera kommuner kring Göteborg nyttja varandras ÅVC i och med att det finns ett gemensamt inpasserin­gssystem. Detta gäller bland annat i Mölndal och Kungsbacka.

 ?? ARKIVBILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner.
ARKIVBILD: TOBIAS HOLMGREN Tekniska förvaltnin­gens chef Göran Werner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden