Mölndals-Posten

Större och säkrare på Migrations­verkets nya förvar

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

De forna polislokal­erna i Åbro har totalrenov­erats och övertagits av Migrations­verket. Inom kort lämnar förvaret Kållered och flyttar in i en byggnad som är tre gånger så stor, betydligt säkrare och med högre standard.

Samlingsru­m med tv och datorer, gym såväl inne som ute, rum med dubbla våningssän­gar, dusch och toalett samt sisådär 500 dörrar, det är några av ingrediens­erna i Migrations­verkets nya förvarslok­aler på Aminogatan i Åbro.

– Hela insidan är ny och standarden betydligt högre än vad vi har i Kållered i dag. Och så är det mycket större, säger sektionsch­ef Sara Sjudin.

5 000 kvadratmet­er är närapå tre gånger så stort som de nuvarande lokalerna i Kållered. I den nya anläggning­en finns 114 platser, mot 67 i dag, och de är fördelade på fyra identiska avdelninga­r samt en mindre för familjer och utsatta grupper.

– Här kommer vi ha helt andra möjlighete­r att vid behov differenti­era grupper och vi kan erbjuda betydligt bättre aktivitete­r, fortsätter Sara Sjudin.

Exempelvis finns en utomhusgår­d till varje avdelning med basketplan, utegym, bänkar och bord samt pallkragar till att så växter och grönsaker.

De som tas in till förvaret är personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige och ska utvisas alternativ­t avvisas. I enstaka fall kan en person sitta kvar i uppemot ett år men innan pandemin var genomsnitt­stiden enligt Sara Sjudin omkring tre veckor. För att minska rymningsri­sken är hela byggnaden omgiven av höga staket, så kallat perimeters­kydd.

– Men här inne är man inte inlåst för kan alla röra sig fritt. Vi vill ha ett humant återvändan­de och de intagna får ta emot besök, säger Sven Lindwall, teamledare på förvaret och den som hittar in och ut genom alla dörrar under rundturen.

I och med att förvaret växer kommer fler också att anställas. I Åbro ska 160 personer arbeta efter ett dygnet runt-schema. Ett 20-tal platser återstår att fylla och planen är att de första försvarsin­tagna flyttas över från Kållered 13 oktober.

– Vi kommer öppna en avdelning åt gången och så kommer vi att fylla på efterhand, säger Sara Sjudin. Vad kommer hända med de gamla lokalerna?

– Det pågår en förstudie som ska vara klar om en månad eller två. Inget är beslutat men på något sätt kommer det att ha med Migrations­verket att göra i alla fall.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Det tillfällig­a polishuset på Aminogatan är nu totalrenov­erat. Med start i oktober utgör byggnaden Migrations­verkets förvar.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Det tillfällig­a polishuset på Aminogatan är nu totalrenov­erat. Med start i oktober utgör byggnaden Migrations­verkets förvar.
 ?? ?? Sven Lindvall började arbeta som timvikarie på förvaret för åtta år sedan. I dag är han teamledare.
Sven Lindvall började arbeta som timvikarie på förvaret för åtta år sedan. I dag är han teamledare.
 ?? ?? Sara Sjudin är sektionsch­ef för Migrations­verket i Göteborgso­mrådet.
Sara Sjudin är sektionsch­ef för Migrations­verket i Göteborgso­mrådet.
 ?? ?? ”Här kommer vi ha bättre möjlighet att kunna fokusera på att ta hand om de förvarstag­na”, säger Sven Lindvall.
”Här kommer vi ha bättre möjlighet att kunna fokusera på att ta hand om de förvarstag­na”, säger Sven Lindvall.
 ?? ?? En av rastgårdar­na utomhus med basketplan, löparbana och gym.
En av rastgårdar­na utomhus med basketplan, löparbana och gym.
 ?? ?? I sovrummen finns två våningssän­gar samt dusch och toalett.
I sovrummen finns två våningssän­gar samt dusch och toalett.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden