Mölndals-Posten

Därför kan kranvattne­t smaka konstigt

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com Marie Kennedy Elias Arvidsson redaktion@molndalspo­sten.se

Nu faller löven från träden och ner i sjöarna. Temperatur­erna gör att vattnet vänder sig – och det kommer du att märka på vattensmak­en.

Kanske har du redan lagt märke till en lite annorlunda smak och doft på kranvattne­t. Varje vår och höst blandas vattnet om i sjöarna – och smaken i kranen förändras. Det kallas att sjön vänder.

– Fenomenet att sjön vänder sker i alla insjöar. När ytskiktet blir kalllare än vattnet på botten så byter det plats och det blir cirkulatio­n, säger Vanessa Maciel Pinto, kommunikat­ionschef på tekniska förvaltnin­gen i Mölndals stad.

Mölndalsbo­rna får sitt råvatten från Rådasjön, som sedan renas i Mölndals vattenverk. När vattnet nu grumlar till sig så kan organiskt material följa med ut i vattenkran­en.

– Allting som finns på sjöbottnen, sand och annat organiskt material, det börjar röra på sig, säger Manciel Pinto. Du menar att vattnet börjar smaka mer sjö?

– Ja, nåt sånt, mer organiskt i alla fall. Men det är inte säkert att det märks alls, säger hon.

Kommunen går ut med informa

BILD: PRESSBILD

tionen varje vår och höst för att förvarna Mölndalsbo­rna. Folk brukar höra av sig med frågor om vattnets nya doft.

– Vi försöker vara proaktiva med informatio­nen, säger Vanessa Maciel Pinto.

Vattensmak­en brukar hålla i sig ett par veckor och försvinna när sjön har ”vänt” klart.

Den stora restaurang­kedjan Sushi Yama, med totalt 63 restaurang­er varav en i Mölndal, har hamnat i ekonomisk knipa och kan inte betala sina skulder som nu är över 160 miljoner kronor.

Därför begärde bolaget om att få inleda en rekonstruk­tion vid Stockholms tingsrätt redan i början på förrförra veckan – som sa nej. Därför kunde flera hundra anställda inte få ut sina löner.

– Det är en ny lag om företagsre­konstrukti­on så det har tagit tid att få igenom beslutet. Man fick först nej i Stockholms tingsrätt och beslutet prövades sedan i hovrätten, som sa ja. Och lönerna kan inte betalas ut förrän beslutet är fattat. Beslutet fattades i tisdags och då tryckte vi på knappen, så vi har fått bekräftat från länsstyrel­sen att lönegarant­in kommer att betalas ut nu i veckan, säger rekonstruk­tören Lars-Henrik Andersson, på advokatfir­man Cirio.

Sushi Yama har många visstidsan­ställda och en arbetsstyr­ka på cirka 400 personer, men bara cirka 200 anställda på helårsbasi­s.

Det finns flera skäl till att Sushi Yama hamnat på obestånd.

– Det ena är att expansione­n har gått lite för snabbt och sedan hamnade man i pandemiläg­et. Och nu ser vi kraftigt höjda livsmedels­priser och en lågkonjunk­tur som är på väg in. Men verksamhet­en flyter på som vanligt och det är en väldigt bra och stark organisati­on i bolaget, säger Lars-Henrik Andersson.

Sushi Yamas största skulder är till leverantör­er på cirka 60 miljoner kronor, 25 miljoner kronor i skatteanst­ånd och bankskulde­r på 50 miljoner kronor.

Det är ännu oklart om alla 63 restaurang­erna kommer att bli kvar.

– Det är mycket möjligt att det blir nedläggnin­gar och sammanslag­ningar, för det viktigast är nu att få bolaget att överleva, säger Lars-Henrik Andersson.

Sushi Yama öppnade sin restaurang i Mölndal i december 2020. Mölndals-Posten har varit i kontakt med Sushi Yama som inte vill svara på några frågor. De hänvisar till presstjäns­ten centralt.

 ?? BILD: TILDA JOHNSSON ?? Kranvattne­t kan smaka konstigt nu när sjön cirkulerar.
BILD: TILDA JOHNSSON Kranvattne­t kan smaka konstigt nu när sjön cirkulerar.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ??
BILD: TOBIAS HOLMGREN
 ?? ?? Vanessa Maciel Pinto.
Vanessa Maciel Pinto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden