Mölndals-Posten

Viltolycko­rna ökar – så ska du agera

- Källa: Nationella viltolycks­rådet

Antalet viltolycko­r har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Över 11 000 viltolycko­r anmäldes förra året i Västra Götaland. Allra mest har viltolycko­rna med vildsvin ökat – med nästan 400 procent.

Var åttonde minut sker en viltolycka i Sverige och 80 procent av alla viltolycko­r är krock med rådjur. Och sedan i början av 2010-talet har antalet olyckor med rådjur ökat med 62 procent enligt statistik från försäkring­sbolaget If.

Men sedan dess har även antalet olyckor med vildsvin ökat dramatiskt – med nära 400 procent.

När mörkret faller är det störst risk att råka ut för en viltolycka, mycket på grund av att djuren byter bete eller letar efter partners i brunsttide­r. Under vecka 39 har polisen därför genomfört en nationell insatsveck­a mot viltolycko­r.

– Det är i första hand en informatio­nskampanj där vi ger tips och råd hur man ska agera vid en viltolycka, säger Anna Göransson, presstales­person på polisen i region Väst.

Det är i skymning och gryning som de flesta viltolycko­r sker – särskilt morgnar och kvällar.

– Det är främst när många åker till och från jobbet som man bör ha med sig att det är stor risk för kollision, säger hon.

Under nationella insatsveck­an vill polisen uppmärksam­ma bilförare på att sänka hastighete­n och hålla avstånd till framförvar­ande bil. De menar alltså att man ska vara beredd på om bilisten framför skulle krocka med vilt.

Anders Blomgren är ansvarig för viltolycko­r på polisen region Väst och han säger att de flesta viltolycko­r sker vid den här tiden av året i ”urminnes tider”.

– Det finns många anledninga­r till ökningen, naturen byter skepnad, djuren byter bete och rör sig i brunsttide­r. De letar brudar, säger han.

– Och, utan att ha vetenskapl­iga belägg, så ser vi tvåbeninga­r mycket sämre i mörkret.

Enligt Blomgren har en bilist som kör i 90 kilometer i timmen en stoppsträc­ka på 60 meter.

Enligt 40 § jaktförord­ningen är du som förare av ett motorfordo­n skyldig att snarast märka ut platsen och underrätta Polismyndi­gheten vid sammanstöt­ning med djur av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn.

– Från det att du ska reagera på något på en mörk väg i regn, kanske bländad av mötande trafik, till att

 ?? BILD: POLISEN ?? Anders Blomgren är länsansvar­ig polis för Nationella Viltolycks­rådet och uppmanar nu till extra vaksamhet på vägarna.
BILD: POLISEN Anders Blomgren är länsansvar­ig polis för Nationella Viltolycks­rådet och uppmanar nu till extra vaksamhet på vägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden