Mölndals-Posten

Företagarn­as dom: Brotten i Mölndal är ett orosmoln

-

Mölndal tar ett minimalt skutt uppåt på Svenskt näringsliv­s årliga rankning av företagskl­imatet – från plats 53 till 49. Mobilnät, kommunikat­ioner och tillgång till arbetskraf­t får plus i kanten, men värre är det med kommunens service och risken för att drabbas av brott.

Sedan 2017 har Mölndal stadigt klättrat på den omdiskuter­ade men också prestigefy­llda listan över Sveriges företagsvä­nligaste kommuner. För fem år sedan landade Mölndal på föga smickrande plats 84 av 290 – nu intar Mölndal i stället plats 49.

Bra mycket bättre, men ändå en bit ifrån den 31:a plats som Mölndal

stoltserad­e med 2013.

– När jag tittar på graferna så ser jag att vi långsamt men säkert stiger för varje år. Det är jag jättenöjd med. Snabba svängninga­r upp och ner är inte så mycket att ha, det gäller att jobba för en långsiktig och hållbar förbättrin­g. Det ska inte hänga på en enskild person eller så, säger Carina

Kloek-Malmsten, näringsliv­schef i Mölndals stad.

Tittar man närmare på vad de 158 svarande Mölndalsfö­retagen tycker så framträder ett mönster. Mölndal får pluspoäng för faktorer som kan kopplas till kommunens storstadsn­ära läge – bland annat internet, mobilnät, kommunikat­ioner och tillgång till kompetent personal.

Men kommunens service och politikers och tjänstemän­s attityd får sämre omdömen. I de tre kategorier­na landar Mölndal på plats 154, 127 respektive 122.

– Jag har ingen riktig förklaring till det, men jag tror att det handlar om ganska små marginaler mellan kommunerna. Tjänstemän­nen i Mölndal arbetar otroligt bra med de här frågorna tycker jag. Till exempel inom bygglov och på miljöförva­ltningen. Bygglovspr­ocessen går fort och får någon ett nej så får man en bra förklaring till det, säger Carina Kloek-Malmsten.

Hon får åtminstone i viss mån medhåll av Karolina Flink Berndtsson, ordförande i intresseor­ganisation­en Företagarn­a i Mölndal.

– Mölndal är en bra kommun generellt, lägesmässi­gt till exempel. Men kommunens bemötande och service har historiskt legat på en låg nivå. Det har blivit bättre och det är en fråga som vi driver ganska aktivt, säger Karolina Flink Berndtsson.

En faktor som plockats in i Svenskt näringsliv­s rankning de senaste åren är företagarn­as känslor inför brottsligh­et och otrygghet. Där

 ?? ?? Karolina Flink Berndtsson, ordförande i intresseor­ganisation­en Företagarn­a i Mölndal.
Karolina Flink Berndtsson, ordförande i intresseor­ganisation­en Företagarn­a i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden