Mölndals-Posten

Så påverkas Mölndalsbo­rna av höga elpriser: ”Extra tajt budget”

-

Allt fler runt om i Mölndal börjar förbereda sig inför en tuff vinter efter att elpriserna skenat. Men det finns det även de som inte alls är oroliga. Mölndals-Posten gav sig ut på en resa från Bosgården i norr till Lindome i söder – med en enda fråga i bagaget: Hur rädd är du för elräkninge­n?

Joachim Lindström, en hitflyttad Umeåbo, promenerar längs Häradsgata­n utrustad med ryggsäck när Mölndals-Posten träffar honom på resans första stopp. Han berättar att han anpassar sig så gott det går till de ökade elpriserna, och har gjort ordentlig research.

– Jag har sänkt min förbruknin­g med 30-40 procent genom att stänga av allt. Kylen och frysen drar en kilowatt per timme och de måste ju vara igång. Men tvättmaski­nen, diskmaskin­en, spisen använder jag mindre, allt annat är småpyssel.

Att saker och ting blir dyrare är att förvänta sig och ingen chock för

Joachim Lindström. Men den extremt kvicka prisutveck­lingen förklarar han enklast som ”helt värdelös”.

– Men nu har bostadsrät­tsförening­en gått ut med en rekommenda­tion om 18°C inomhus, och det fungerar ju, säger han och promenerar vidare mot stan för att handla mat och dricka en öl i eftermidda­gssolen.

Vi rullar in i Eklanda och parkerar bilen vid äldreboend­et som omringas av villor och dignande äppelträd. Det är lugnt och stilla i stadsdelen, kanske för att många inte har hunnit hem från jobbet än. På trottoaren vid burriga buskar springer en svart, skinande ren hund. Kopplet hålls i av pensionäre­n Kent Rodin som bor i en lägenhet vid Eklanda skog, några meter bort.

– Man kan känna sig lite glad över att man inte har ett hus, för många känner sig oroliga, konstatera­r han.

Han berättar att det bara är tv:n som lyser upp lägenheten på kvällarna. På sista rastningen med hunden Hampus ser han dessutom att många grannar gör precis likadant. Kent funderar över vilka konsekvens­er elkrisen kan få för honom.

– De kanske tvingas höja hyran? Det känns lite konstigt att det har blivit så dyrt och man hör ju lite skräckexem­pel, säger Kent Rodin.

Resan går vidare mot en plats där det just den här eftermidda­gen finns mer liv och rörelse. Vi befinner oss utanför Ica Lyan strax efter klockan 15 en vardag.

 ?? ?? Joachim Lindström berättar att han försöker använda tvättmaski­nen mindre, men påpekar: ”Det går inte att vända på kalsongern­a”.
Joachim Lindström berättar att han försöker använda tvättmaski­nen mindre, men påpekar: ”Det går inte att vända på kalsongern­a”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden