Mölndals-Posten

Stjärnorna kom till Dans bygghandel i Lindome – för att spela in tv-serie

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

För att spela in scenen där Sunes pappa Rudolf söker febrilt efter en ny kran till sitt kök, behövdes en rejäl bygghandel i närområdet. Lotten föll på Lindome Järn Bygg Foder, som gästades av Peter Dalle med filmteam på torsdagsmo­rgonen.

Underbart är kort brukar det heta. När Peter Dalle och hans filmgäng kommer till en bygghandel i Lindome, gäller den lagen extra mycket.

Mellan 7.30 och 10.00 skulle inspelning­en i Lindome Järn Bygg Foder pågå – men redan klockan 9.00 har SVT packat ihop sina kameror, och Dalle själv är på väg att kasta sig in i en bil med loggan Taxi Glimmerdag­g (den fiktiva orten som Suneböcker­na utspelar sig i), på väg mot nästa inspelning­splats.

Anledninge­n till att Lindomebut­iken blev aktuell för TV-serien Familjen Andersson, som ska rikta mer fokus på Sunes och Håkans föräldrar än vad tidigare produktion­er gjort, var just det här pressade schemat.

– När man letar locations, då söker man efter något som passar oss och som samtidigt inte är hur långt bort som helst. Det kostar pengar varje dag som man tar ut ett filmteam. All tid som vi sitter i bil är bortkastad tid, säger Peter Dalle.

Han är nöjd med hur smärtfritt morgonens scen gick att filma.

– Det gick väldigt bra. Scenen som vi har spelat in har att göra med att Rudolf, pappan i familjen, ska byta en kran som läcker hemma i deras kök. Det gör han själv, vilket är väldigt dumt av honom eftersom han inte alls kan sånt där. Det går inte så bra dessvärre.

Lindome Järn Bygg Foder ska i avsnittet vara – hör och häpna – en bygg- och järnhandel, dit Rudolf åker för att köpa material till sitt projekt. Summorna som presentera­s för honom blir mycket att smälta för den dumsnåle hemmabygga­ren.

Dan Janson, delägare till butiken, tycker att det var en rolig upplevelse.

– Ja, det är en kul grej, och Peter Dalle var väldigt trevlig. Det var väl honom som man kände igen i gänget, säger han.

Han och kollegan Carina Johansson kan komma att synas i bild.

– Det beror förstås på hur de klipper. Men vi var med lite som statister i bakgrunden, så det är mycket möjligt. Det ska hur som helst bli kul att få se butiken på tv.

Familjen Andersson väntas ha premiär på SVT hösten 2023. Serien bygger på de populära barnböcker­na om Sune av författarn­a Anders Jacobsson och Sören Olsson. I registolen sitter Peter Dalle.

Bland skådespela­rna märks särskilt Filip Berg (Rudolf), Liv Mjönes (mamma Karin), Olle Einarsson (Sune), Laura Lindkvist (storasyste­r Anna) och Folke Axelsson Schulman (lillebror Håkan). Även Balltorpss­onen Per Andersson och Julia Dufvenius hittas i ensemblen, då i rollerna som paret Blixt, vänner till familjen.

 ?? BILDER: TOBIAS HOLMGREN ?? En skylt av enklare modell tipsade förbipasse­rande om vad som var i görningen.
BILDER: TOBIAS HOLMGREN En skylt av enklare modell tipsade förbipasse­rande om vad som var i görningen.
 ?? ?? Carina Johansson tycker att det var en mycket rolig upplevelse att få agera statist. ”När Peter Dalle gick sa jag välkommen åter ... nej, jag skojar bara.”
Carina Johansson tycker att det var en mycket rolig upplevelse att få agera statist. ”När Peter Dalle gick sa jag välkommen åter ... nej, jag skojar bara.”
 ?? ?? Peter Dalle hade bråttom in i bilen. ”Det kostar pengar varje dag som man tar ut ett filmteam”, säger han.
Peter Dalle hade bråttom in i bilen. ”Det kostar pengar varje dag som man tar ut ett filmteam”, säger han.
 ?? ?? Dan Janson är delägare till Lindome Bygg Järn Foder.
Dan Janson är delägare till Lindome Bygg Järn Foder.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden