Mölndals-Posten

Betygskrit­erier är bra – men vad ska lärare och elever säga?

-

Elevernas betyg har sedan 2011 bestämts med hjälp av kunskapskr­av. Men från och med detta läsår har staten ändrat reglerna och ersatt de platta och suddiga kunskapskr­aven med betygskrit­erier.

Detta är riktigt bra! Men det finns ett problem.

Ska vi berätta för elever och föräldrar att de gamla kunskapskr­aven bara varit ett gyckelspel? Och hur kommer lärarna att reagera? Platons grottlikne­lse illustrera­r problemet.

Tänk dig en stor grupp lärare i en underjordi­sk grotta. Tänk dig vidare att de från och med sin lärarexame­n levt fastkedjad­e där, så att bojorna gjort dem oförmögna att alls kunna vrida på huvudet och att de därför endast kunnat se rakt fram mot grottans inre vägg.

Bakom lärarna finns en mur. En bit bortom muren brinner det en eld. Mellan elden och muren passerar mängder av pedagogikf­orskare som i en strid ström håller upp verklighet­ens ytterst komplicera­de och mångdimens­ionella kunskapsfo­rmer över murens kant. På grottans inre vägg avtecknar sig dessa kunskapsfo­rmer, men nu bara som platta och suddiga skuggbilde­r.

När så lärarna har samtalat med varandra och med sina elever om vad de sett, är det väl alls inte konstigt om de utgått från att skuggorna varit verkliga företeelse­r?

Tänk dig nu att staten tar bort de platta och suddiga kunskapskr­aven och ersätter dem med betygskrit­erier, hur tror du att lärarna skulle reagera om de samtidigt fick reda på att de endast har varit med om ett gyckelspel och att skuggorna aldrig har motsvarat verkliga kunskapsfo­rmer? Och hur kommer elever och föräldrar att reagera?

Gunnar Hyltegren

 ?? ARKIVBILD: ROBIN ARON ?? De nya betygsregl­erna kan bli en chock för lärarna, menar insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: ROBIN ARON De nya betygsregl­erna kan bli en chock för lärarna, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden