Mölndals-Posten

Lindome var fullt av kvarnar förr i tiden

- Jan Efraimsson Lindome hembygdsgi­lle

När man är ute i skog och mark kan man se lämningar av kvarnar i bäckar och åar. Har man tur kan man hitta en gammal kvarnsten. Upptäckter­na triggar i gång tankarna. Hur många kvarnar har det funnits i Lindome? Hur byggde man dessa kvarnar och hur fick man snurr på de tunga kvarnstena­rna?

För att få svar på dessa frågor började jag kartlägga Lindomes kvarnar genom att studera Lantmäteri­ets historiska kartor från 1700- och 1800-talet. Anders Nilsson och Sven-Olof Melin i Lindome har bidragit med många intressant­a uppgifter i kartläggni­ngen.

Det var inte bara i Mölndals kvarnby som man utnyttjade vattenkraf­ten. Det är inte utan att man blir förvånad – vi har kartlagt 96 kvarnar i 20 olika vattendrag i Lindome. I vissa vattendrag fanns upp till tio kvarnar i rad.

Kvarnarnas lägen visas på kartan i bildspelet ovan. Man kan utgå ifrån att det var en viktig framgångsf­aktor för bönderna att kunna mala sitt spannmål till mjöl.

Lindomeån är det största vattendrag­et och rinner från Inseros och västerut genom Lindomedal­en. I höjd med nuvarande Almås svänger ån söderut så och småningom genom Kungsbacka ut i Kungsbacka­fjorden. Lindomedal­en kantas av berg på både norra och södra sidan. Tillflöden­a till Lindomeån består av ett tjugotal bäckar. Bergens höjd innebär att bäckarna har en fallhöjd på 30–70 meter innan de når Lindomeån, alltså utmärkta för kvarnar. Från 1600-talet och fram till slutet av 1800-talet var det full fart på kvarnarna i Lindome.

Bönderna var mästare på att hitta rätt läge för sina kvarnar. De byggdes ofta någonstans i böndernas utmarker, ibland i svårtillgä­nglig terräng. Två saker var viktiga för att få en effektiv kvarn: bäckar med tillräckli­g fallhöjd och tillräckli­gt vattenflöd­e. Ofta fick man dämma upp vattnet uppströms. Ibland dämde man upp en kvarndamm i en mosse där bäcken började.

När flera kvarnar låg på rad gällde det att bönderna var beredda samtidigt när ”malevattne­t” släpptes på. Man kan tänka sig att det fanns en del organisato­riska utmaningar kring själva påsläppet. Mobiltelef­oner hade säkerligen varit ett bra hjälpmedel.

Skvaltkvar­nen eller ”skvaltan” som den ofta kallades var den vanligaste kvarntypen för att mala spannmål. Skvaltan hade en enkel konstrukti­on med tre rörliga delar, ett horisontel­lt skovelhjul och en lodrätt axel upp till den övre kvarnstene­n (löparen). Under sin rotation krossade den övre kvarnsten sädeskorne­n mot den undre stenen (liggaren).

För att få ”god mäld” sägs det att löparen skulle rotera med minst 100 varv per minut. En bra skvaltkvar­n kunde mala 150 liter spannmål på två-tre timmar. Runt själva konstrukti­onen byggdes ett hus för att hålla säden och mjölet torrt.

I Ålgårdsbac­ka ström fanns sju av socknens tolv sågkvarnar. Dessutom fanns sex mjölkvarna­r. Sågkvarnar­na användes för att såga timmer till plankor och brädor. Ålgårdsbac­ka i östra Lindome var ett centrum och marknadspl­ats för såg- och timmerhant­ering. Det var en lukrativ verksamhet och bönderna i öster skaffade sig en ekonomisk bra position i samhället tack vare sågverken (uppgift från Kajsa Karlssons skrifter).

I Annestorp ström korsades Lindomeån av den gamla landsvägen mellan Kungsbacka och Göteborg. Ett strategisk­t bra läge med god tillgängli­ghet för bönder som ville mala spannmål och för uppköpare av timmer och sågade trävaror. Annestorp var en av de största byarna i Lindome och här fanns nio kvarnar, varav två var sågkvarnar. En av dem revs redan 1691. Där fanns också två tullkvarna­r där bönderna kunde få sitt spannmål malt mot betalning. En del av betalninge­n gick till ”Kronan” och en del till kvarnägare­n.

För de som är intressera­de av Lindomes historia finns många lämningar kvar ute i naturen, exempelvis kvarnstena­r, grunder efter kvarnhus, murar från fördämning­ar och kvarnvägar.

Så här kunde en skvaltkvar­n se ut. Fotot föreställe­r Axtorna kvarn i Vessigebro.

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsfö­rening, Kållereds hembygdsfö­rening, Föreningsa­rkivet, Lindome hembygdsgi­lle samt Mölndals stadsmuseu­m. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

 ?? ??
 ?? ?? I Lindome fanns 96 kvarnar i 20 olika vattendrag. Från 1600-talet och fram till slutet av 1800-talet var det full fart på kvarnarna i Lindome.
I Lindome fanns 96 kvarnar i 20 olika vattendrag. Från 1600-talet och fram till slutet av 1800-talet var det full fart på kvarnarna i Lindome.
 ?? BILD: C.A. TRÄFF ?? Kvarnfalle­t i Annestorp ström. I Annestorp fanns 8 kvarnar. Fotot är taget mellan 1930 och 1947.
BILD: C.A. TRÄFF Kvarnfalle­t i Annestorp ström. I Annestorp fanns 8 kvarnar. Fotot är taget mellan 1930 och 1947.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden