Mölndals-Posten

Martin Björklund: Makten framför allt – eller är S+M det nya normala?

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Sedan urminnes tider år har Sverige haft ett styre bestående av antingen Socialdemo­kraterna eller Moderatern­a. Så även i Mölndal. Men med Sverigedem­okraternas framgångar har det politiska landskapet förändrats och för första gången i stadens hundraårig­a historia ska S och M tillsamman­s ta ansvar de kommande fyra åren.

Jag är född 1970. Växte upp med Olof Palme som statsminis­ter och att nästan hälften av landets befolkning röstade på hans parti. Men så kom Thorbjörn Fälldin, en piprökande bonde från Högsjö i Ångermanla­nd och satte stopp för Palmes framfart. Med sig i regeringen hade han Folkpartie­t (Liberalern­a) och Moderatern­a.

Under 1990- och 2000-talen styrde ömsom S, ömsom borgerliga regeringar med Moderatern­a som starkaste parti. Att S, i minoritet, skulle bjudas in till samarbete fanns inte på kartan. Varför skulle de när den andra sidan satt på majoritete­n?

På riksplanet är

M och KD i dag på väg mot makten med stöd från L och SD. Men i kommunerna ser det lite annorlunda ut. Där är inte ideologin lika allenaråda­nde och andra frågor kan fälla avgörandet.

Partierna i Mölndal har gjort gemensam sak när det gäller att stänga ute SD. 2014 bytte KD sida och för fyra år sedan var det MP som hoppade över till Alliansen. Under samma period har Sverigedem­okraterna vuxit sig allt starkare. Inte lika mycket i Mölndal som på riksplanet men väl till en plats som ohotad trea.

Nu skriver vi 3 oktober 2022. Dagen då Mölndal fått besked om ett helt nytt styre. Ett styre som länge ansågs som en fullständi­g omöjlighet. En utopi. Socialdemo­kraterna och Moderatern­a ska tillsamman­s bilda majoritet. Såg man verkligen det komma?

Jo, 30 mars

bjöd S-toppen Stefan Gustafsson under en intervju i Mölndals-Posten upp Merjem Maslo (M) till möjlig dans. Och härom veckan hade hon genomfört sin sista jive på det interna dansgolvet för att ta ett första steg med tidigare antagonist­en.

– När vi jämfört våra valmanifes­t insåg vi att vi var överens om väldigt mycket, säger Stefan Gustafsson.

I förra veckan kungjorde S och M en gemensam bugg i Stenungsun­d och i Kungälv fortsätter den slowfox som inleddes för fyra år sedan, om än med utbytt tredjepart­ner i form av MP istället för C.

Kanske är samarbete mellan de tidigare bittra fienderna S och M det nya normala i landets kommuner. Kanske blir partnerska­pet bara en parentes i det föränderli­ga politiska landskapet. Övriga borgerliga och rödgröna partier lär få det svårt att kritisera sina tidigare bundsförva­nter allt för hårt. Kan det bli så att dansen endast gynnar ett parti? Det som de övriga gör allt för att hålla ifrån makten – Sverigedem­okraterna?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden