Mölndals-Posten

Få tar fjärde vaccindose­n

- Linnea Rönnqvist linnea.ronnqvist@stampen.com

Personer över 65 år rekommende­ras att ta en fjärde vaccindos mot covid-19, men hittills har bara 25 procent nappat på erbjudande­t. – Det bekymrar mig och jag vill uppmana alla som är över 65 år att ta höstdosen mot covid-19, säger Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i VGR, i ett pressmedde­lande.

Sedan 1 september rekommende­ras alla över 65 år och vuxna personer som tillhör en riskgrupp att ta en fjärde dos covidvacci­n. Intresset för den fjärde dosen har dock varit lägre än vaccinsamo­rdnaren Kristine Rygge hoppats på.

– Vaccinatör­erna i Västra Götaland står redo och erbjuder både de tidigare vaccinen och de uppdaterad­e. Jag uppmanar – boka en tid, säger Kristine Rygge, i ett pressmedde­lande.

Enligt regionen har drygt en av fyra som rekommende­ras att ta dosen också gjort det. I pressmedde­landet påpekar man vikten av att ta den fjärde dosen eftersom äldre personer inte får ett lika långvarigt skydd av vaccinet som yngre.

– Det är fortfarand­e många som insjuknar i covid-19. Smittan finns fortfarand­e i samhället och den nu dominerand­e virusvaria­nten är mer smittsam än tidigare varianter. Det är därför viktigt att vi upprätthål­ler skyddet och gör vad vi kan för att skydda varandra. Stanna hemma om du har förkylning­ssymtom och vaccinera dig, säger smittskydd­släkare Thomas Wahlberg, i pressmedde­landet.

På fredagen uppdaterad­e Folkhälsom­yndigheten sina rekommenda­tioner. Friska barn mellan 12–17 år ska inte längre vaccineras mot covid-19. Anledninge­n är enligt Folkhälsom­yndigheten den mycket låga risken för barn att bli allvarligt sjuka eller dö av covid-19.

– Sammantage­t ser vi att vårdbehove­t till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvaria­nten omikron började sprida sig. I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccinatio­n i den här gruppen, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsom­yndigheten, i ett pressmedde­lande.

 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i VGR, är bekymrad över att inte fler personer över 65 år tagit en fjärde dos covidvacci­n.
BILD: PAUL WENNERHOLM Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re i VGR, är bekymrad över att inte fler personer över 65 år tagit en fjärde dos covidvacci­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden