Mölndals-Posten

Snart öppnar David Smith sin andra Pizzeria Mums i Mölndal

-

David Smith hade en stökig barndom, men en praktikpla­ts i ett restaurang­kök på 1980-talet fick ordning på honom – och gav honom en dröm. Nu driver han framgångsr­ika Pizzeria Mums i Krokslätt och är i färd med att öppna ytterligar­e en restaurang i Pedagogen Park.

Det är en standardfr­åga i nästan alla intervjuer, men när Pizzeria Mums ägare David Smith ska svara på vad han skulle ha jobbat med om han inte blivit pizzabagar­e, vill han inte ens tänka på saken.

– Nej, jag vågar inte. Jag var väldigt busig när jag var ung. Om inte matlagning­en hade kommit in i mitt liv vet jag inte hur det hade slutat, säger han.

David Smiths stökiga uppväxt gjorde att han till sist behövde flytta från Göteborg och bo hos en fosterfami­lj i Kungsbacka. Där fick han anpassad studiegång, och praktik hos en anrik restaurang på orten: Gathenhiel­ms.

– Det var tur, för där upptäckte jag vad det är jag tycker om att göra. Matlagning var roligt. Det hade jag inte haft en aning om tidigare.

Ägaren och en av kockarna var tysk. Han hörde till den gamla skolan, berättar David, vilket betyder att han var väldigt sträng.

– För mig var det nyttigt. Jag tror att han förstod lite och kunde läsa mig på ett bra sätt. Men det kunde blixtra till i restaurang­en.

Var du en supertalan­g?

– Njae, det kan jag inte säga. Jag fick lära mig att rensa fisk, skala lök och morötter, diska brända kastruller – alla de där tunga grejerna. Men också hur man skulle göra riktiga fonder, de riktiga såserna, fiskfärs, ja, alla de grejerna.

När Gathenhiel­ms på 1980-talet satsade på att öppna en pizzeria under sig på bottenplan, frågade en då 17-årig David om han fick vara kock där.

– Det var en process med det också. Ibland fick jag till jättefina calzone, ibland blev det ingen luft alls i dem. Servitrise­n tittade på mig och sa att det här kunde hon ju inte servera till kunderna, minns David Smith och skrattar.

Men lärde sig, det gjorde han, och skapade sig en karriär inom branschen, med jobb på flera olika restaurang­er i närområdet under årens lopp. När han 2001 öppnade Pizzeria Mums i Göteborg, var det hans första helt egna pizzeria.

– Jag minns hur namnet kom till. Jag frågade min son Alexander, som då var elva, tolv år gammal, och han sa att pappa, du bakar ju så mumsiga pizzor. Det ska heta Pizzeria Mums. Då var det bestämt.

Det tog sin lilla tid, men Mums blev så småningom en spelare att räkna med på Göteborgs pizzakarta. Inte minst gällde det David Smith själv, som till och med vann SM i pizzabakni­ng 2010. Detta med lyxpizzan El gran amor tillägnad kron

 ?? ?? David Smith driver Pizzeria Mums i Krokslätt. Här gör han Mölndals jubileumsp­izza 2022.
David Smith driver Pizzeria Mums i Krokslätt. Här gör han Mölndals jubileumsp­izza 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden