Mölndals-Posten

Fredrik Hofflander: De udda farthindre­n funkar – det kan jag intyga

- Fredrik Hofflander fredrik.hofflander@molndalspo­sten.se

Få ämnen engagerar mer än trafiksitu­ationen i centrala stan. – Man kan väl läsa, eller har man fått sitt körkort i cornflakes­paketet? frågade sig Mölndalsbo­n Christin Åkerberg i en artikel från i fjol, angående det faktum att alltför många kör olovligt på gågatan mitt i stan.

Det är bara att hålla med. I förra veckan gick jag själv precis där, djupt försjunken i något intressant på mobilskärm­en. Plötsligt såg jag en rörelse i ögonvrån, jag hoppade till lite reflexmäss­igt – och jodå, det var en bilist som tvärsemot alla rimliga regler valt att cruisa förbi fiskbutike­n och fotoaffäre­n för att sedan smyga förbi mig på sin väg ut på Brogatan.

– Hörru, det här är en gågata, röt jag – inte.

Men jag tänkte det! Och jag funderade också en sekund över de Mölndalsbo­r som kanske inte hoppar undan med samma självklara ungdomliga vighet som jag själv.

Det där är bara ett av flera trafikprob­lem i området. Jag läser med viss förnöjsamh­et Clara Tjärnbergs artikel om Mölndals stads idé att lagom till vinterhalv­årets ankomst sätta upp ett gäng majestätis­ka bänkar utanför Bastard Burgers på Mölndals torg.

Tanken är inte enbart att de ska användas som sittmöbler någon gång i en eventuell varmare framtid utan att deras blotta närvaro ska göra det obekvämt trångt för bilisterna på Bergmansga­tan. Där det delvis faktiskt bara är tillåtet att köra i gångfart, alltså futtiga sju kilometer i timmen.

– Breda öppna vägbanor bjuder ofta in till höga hastighete­r. Genom att ställa dit bänkarna blir det smalare och mer möblerat, det blir också tydligare för biltrafika­nterna att det händer något annat där, förklarar kommunens trafikinge­njör Olivia Hammerlid i artikeln.

Funkar det? Jo, det kan jag intyga. Bara någon dag efter att jag läst artikeln svängde jag själv in på gångfartsg­atan och ... tja, stressnivå­n var väl en aning hög och hjärnan inte helt påkopplad. Jag körde snabbare än gångtrafik­anterna gick, det gjorde jag nog. Ända fram till att jag kom fram till torget, mötte bänkarna – och därmed insåg vad jag sysslade med.

Jag hoppas och tror att bänkarna fungerar lika väl för andra. Och nu när vi kanske fått till en hyfsad lösning vid Mölndals torg – vågar man då hoppas på att något händer även vid mardrömsro­ndellen uppe på Mölndals bro, vid ingången till gallerian? Den är faktiskt läskig på riktigt, både för bilister som inte får någon riktig sikt och för de skymda gångtrafik­anterna.

Fråga bara Foodora-budet som blev påkört där i december.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden