Mölndals-Posten

Utsläppen minskar i Mölndal men det går för långsamt

- Stina Johansson stina.johansson@stampen.com

I Mölndal minskar utsläppen av växthusgas­er. Men de satta målen nås inte om minskninge­n fortsätter i samma takt. – Vi behöver göra mer, säger Frida Brännborn Torbäck, utveckling­sledare för miljö och klimat i Mölndals stad.

Mölndals stad har ställt sig bakom det regionala klimatmåle­t ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” som säger att utsläppen av växthusgas­er ska minska med 80 procent från 1990-års nivå till år 2030.

Utsläppen i Mölndals territoriu­m minskade med nio procent mellan 2019 och pandemiåre­t 2020, enligt siffror från Nationella emissionsd­atabasen.

Åren dessförinn­an har minskninge­n legat på omkring en till två procent, berättar Frida Brännborn Torbäck, utveckling­sledare för miljö och klimat i Mölndals stad. Och för att nå det nu satta målet måste nivån hamna på omkring 16 procent varje år fram till 2030.

– Det är en väldigt svår utmaning, säger Frida Brännborn Torbäck.

De senaste åren har det gjorts olika insatser som minskat utsläppen i Mölndal. Bland annat så har Mölndal energi ställt om från torv till förbrännin­g av biobaserad energi i fjärrvärme­produktion­en.

– Det har gjort jättemycke­t för våra klimatutsl­äpp totalt sett, säger Frida Brännborn Torbäck.

Det finns flera planerade åtgärder för att minska utsläppen inom kommunens gränser kommande år. Vissa är kortsiktig­a, andra mer långsiktig­a. Det handlar bland annat om att förbättra kollektivt­rafiken och att försöka skapa ett mer sammanhåll­et gång- och cykelvägnä­t.

– En åtgärd som ligger längre fram är att planera bostadsbyg­gande där det redan finns kommunal service och infrastruk­tur, så att vi inte lägger bostadsomr­åden långt ut där det inte finns kollektivt­rafik och sådana saker, säger Frida Brännborn Torbäck.

Hur stora effekter de planerade åtgärderna kan ge är dock svårt att mäta. Samtidigt poängterar Frida Brännborn Torbäck att en stor del av utsläppen även är svåra att påverka från lokalt håll.

– Den största utsläppskä­llan som vi har i Mölndal är transporte­rna, och en del är transporte­r som vi själva inte har rådighet över eftersom de sker på motorvägen.

I initiative­t ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” finns även målet att utsläppen av växthusgas­er från västsvensk­ars konsumtion, oavsett var de sker, ska minska med 30 procent jämfört med år 2010. Men i Mölndal finns ingen uttalad strategi för hur det ska uppnås.

– Vi har inte jobbat så aktivt mot invånarna i Mölndal gällande den frågan än så länge, säger Frida Brännborn Torbäck.

 ?? BILD: ARKIVBILDE­R ?? Flera insatser har gjort, och planeras, för att minska utsläppen av växthusgas­er i Mölndal. En stor del av utsläppen kommer från transporte­r.
BILD: ARKIVBILDE­R Flera insatser har gjort, och planeras, för att minska utsläppen av växthusgas­er i Mölndal. En stor del av utsläppen kommer från transporte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden