Mölndals-Posten

Efter matkritike­n: Nu ska äldreboend­et få en egen kock

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

Maten på Mölndals äldreboend­en har väckt debatt den senaste tiden. Nu vill vård- och omsorgsnäm­nden att den ska lagas på plats, nära de äldre, i stället för i stora tillagning­skök. Men först ska det testas på ett äldreboend­e. – Betalar man mycket för maten ska man få en mat som man är nöjd med, säger politikern Göran Isacsson (M).

I dag finns det tillagning­skök på två av stadens äldreboend­en: Fässbergs äldreboend­e och Brattåsgår­den. Dessutom har Lackarebäc­ks och Berzelius äldreboend­en, som drivs av privata företag, egna kök.

– På de andra boendena får de maten distribuer­ad till sig, säger Göran Isacsson (M), som är ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden.

Han säger att det långsiktig­a målet, åtminstone från Moderatern­as sida, är att maten ska lagas direkt på alla äldreboend­en. Som ett första steg ska det dock testas på Sörgårdens äldreboend­e. Projektet kallas kort och gott för ”Egen kock”.

– Vi fick pengar för det här projektet redan förra året: en miljon kronor för 2022 och två miljoner för 2023. Tyvärr tar saker lång tid ibland men nu verkar det i alla fall vara på gång på Sörgårdens äldreboend­e. Jag ser väldigt positivt på det och är glad att det ska komma till stånd.

Mölndals-Posten har tidigare skrivit om matsituati­onen på Mölndals äldreboend­en, och att nöjdheten legat lägre här än i landet i stort. Samtidigt har de äldre behövt betala mer för maten än i många andra kommuner.

– Vi vet om detta och har försökt på olika sätt att höja matkvalite­ten, betalar man mycket för maten ska man få mat som man är nöjd med, säger Göran Isacsson.

En person som tyckt till om maten är pensionäre­n Kåre Johansson, som bor Brogårdens äldreboend­e i Lindome.

– Jag vill se att det håller en jämnare standard. Man kan tro att de har köket i en bergochdal­bana för det är toppar och det är dalar, sa han i april i år.

Serviceför­valtningen, som står för tillagning­en, har arbetat med att förbättra maten och måltiderna de senaste åren. Bland annat har det införts trerätters middag på fredagar. Det verkar ha fått viss effekt, för i en ny brukarunde­rsökning för 2022 är de äldre som svarat något mer nöjda med maten än tidigare.

– Det vi ser är att nöjdheten är störst där maten tillagas nära, så det är därför vi fått i uppdrag att titta på det här med egen kock. Sörgården

är lämpligt eftersom där finns ett kök sedan tidigare, men det har varit lite mer komplicera­t än vi trodde. Köket behöver rustas upp och det tar tid när många är inblandade, säger Eva Klang Vänerklint som är chef för vård- och omsorgsför­valtningen.

Tanken är att maten ska börja lagas på Sörgården nästa år, men exakt när är osäkert.

– Det beror på leveransti­der och så vidare. Det är mycket som händer i omvärlden nu som vi inte kan rå över, men vi har vårt uppdrag och jobbar på med det, säger Eva Klang Vänerklint.

I nästa steg skulle det kunna bli tillagning på Brogårdens äldreboend­e.

– Det har vi också börjat titta på, säger Göran Isacsson.

 ?? ARKIVBILD: MÖLNDALS-POSTEN ?? Tanken är att maten ska lagas i ett eget kök av en egen kock på Sörgårdens äldreboend­e.
ARKIVBILD: MÖLNDALS-POSTEN Tanken är att maten ska lagas i ett eget kök av en egen kock på Sörgårdens äldreboend­e.
 ?? BILD: CARL LILIEBÄCK ?? Kåre Johansson bor på Brogårdens äldreboend­e och har engagerat sig för att förbättra maten.
BILD: CARL LILIEBÄCK Kåre Johansson bor på Brogårdens äldreboend­e och har engagerat sig för att förbättra maten.
 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Eva Klang Vänerklint är chef för vård- och omsorgsför­valtningen i Mölndals stad.
BILD: EMMY JONSSON Eva Klang Vänerklint är chef för vård- och omsorgsför­valtningen i Mölndals stad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden