Mölndals-Posten

Khaled flydde från krig i Syrien – öppnar nu skrädderi i Mölndal

Han flydde från krigets Syrien, byggde upp en verksamhet i värmländsk­a Degerfors men målet var hela tiden storstaden. En flytt och en pandemi senare öppnar nu Khaled Hawara skrädderi – i centrala Mölndal.

-

Två skyltar utanför huset på Prytzgatan visar att skräddaren och modedesign­ern öppnat ateljé i sin nya hemstad. Namnet? KH skrädderi och design.

Men resan till källarloka­len i tvåvånings­huset har varit lång.

Khaled Hawara, 42, är uppvuxen i tvåmiljone­rsstaden Damaskus. Han utbildade sig inom sömnad och design och började som 17-åring jobba i sin storebrors syfabrik. Efter några år kunde han öppna eget.

– Då sålde jag ofta 200–300 likadana plagg som jag sytt upp till olika butiker.

Det var mycket arbete men det spelade ingen roll.

– Jag älskar mitt jobb, att designa kläder, göra mönsterkon­struktione­r, klippa och sy upp vackra klänningar. Det är mitt jobb och min största hobby.

2011 utbröt kriget i Syrien. Två år senare, när syfabriker och hem stod i ruiner, bestämde sig Khaled för att fly.

– Allt försvann, vi hade inget kvar. Men jag vill gärna inte prata om det mer.

Smärtar det för mycket?

– Ja det gör det.

Målet var att ta sig till Sverige och i slutet av 2013 anlände han till Degerfors i sydöstra Värmland.

Efter ett år med svensklekt­ioner hade han fått nog. Han ville inte sitta skolbänken längre utan önskade hjälp med att hitta en praktikpla­ts. Khaled lotsades till Gittan Persson, en pensionär med syateljé som fritidsint­resse. Men svaret var att hon inte hade möjlighet att ta emot en praktikant.

– Så jag gick dit en gång till. Med min lärare. Vi pratade en stund. Efter ett tag frågade Gittan vem som skulle betala för tyget om jag gjorde fel. ”Det kan jag göra”, sa jag.

Så efter visst tjat inledde Khaled sin praktik hos Gittan och hennes två väninnor. Eftersom de kände hela bygden kom snart den första beställnin­gen.

– Det var en fotbollssp­elare som skulle gifta sig. Vad heter han? Han har spelat i landslaget?

Ola Toivonen?

– Ja precis. Jag fick sy klänningen till hans mamma. Det är hon på den här bilden, säger Khaled och visar upp en bild på Margareta Toivonen iklädd blå långklänni­ng med ett barnbarn i famnen.

I syateljén fick Khaled Hawara just det som han önskade sig.

– Jag fick praktisera med det jag älskade och så utvecklade jag språket där.

I november 2015 hade han sin första modevisnin­g i Degerfors Folkets hus och snart spred sig ryktet om designern från Damaskus. Det blev artiklar i lokaltidni­ngen och intervjuer i radio och tv.

– Den första intervjun var i radion. Då kunde jag nästan ingen

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Platsen där Khaled Hawara trivs som allra bäst – i ateljén vid symaskinen. ”Det är mitt jobb och min största hobby”, säger han.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Platsen där Khaled Hawara trivs som allra bäst – i ateljén vid symaskinen. ”Det är mitt jobb och min största hobby”, säger han.
 ?? ?? ”Nu behöver jag bygga upp verksamhet­en här. Jag vill jobba med det här på heltid men det kan jag inte än”, säger Khaled Hawara.
”Nu behöver jag bygga upp verksamhet­en här. Jag vill jobba med det här på heltid men det kan jag inte än”, säger Khaled Hawara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden