Mölndals-Posten

Pontus Lövemark kan bli Årets Mölndalsbo 2022

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

För 13 år sedan ställde sig Lindomebon Pontus Lövemark utanför buren i Musikhjälp­en, iklädd en blå 80-talsjacka som tillhört hans bror. Att det skulle leda till ett slags kändisskap och över fyra miljoner kronor i insamlade pengar hade han aldrig kunnat förutspå. Nu är han nominerad till Årets Mölndalsbo. – Det känns väldigt hedrande, säger han.

För den som brukar följa Musikhjälp­en i SVT är Pontus Lövemark ett känt ansikte. Han har engagerat sig i insamlings­programmet varje år sedan 2009 genom att samla in pengar och sprida kunskap om ämnena som tas upp.

– Jag hade aldrig tänkt att det skulle bli så här. Musikhjälp­en startade 2008 och då tyckte jag det lät lite krystat att tre programled­are skulle stängas in i en bur och samla in pengar. Men jag satt hemma och följde programmet. När buren lades i Göteborg 2009 var jag nyfiken och ville åka in och kolla, säger han.

Det var en ovanligt kall vinternatt med 20 minusgrade­r. Många ställde sig framför buren en stund och gick sedan vidare – men Pontus stod kvar.

– Jag stod där i två timmar eller något sånt och gick fram och skänkte pengar, på den tiden kunde man göra det i en lucka. Jag visste inte det då men folk hade sett mig i tv-rutan och började skriva till programmet att de skulle ta in mannen i den blå jackan och att de såg att jag frös, säger han och skrattar.

Sagt och gjort. Pontus Lövemark fick komma in till programled­arna och blev intervjuad i direktsänd radio och tv. Efter det har ”Mannen i den blå jackan” blivit ett fenomen.

– Det var så det började, och sen har jag fortsatt åka till Musikhjälp­en varje år. Jag har en digital insamlings­bössa dit folk kan skänka pengar och totalt har det blivit 4,3 miljoner kronor genom åren. Det gör att det känns meningsful­lt.

– Och så är det roligt, tillägger han. Musikhjälp­en sänds en vecka i december varje år, och nu för tiden brukar Pontus ta semester under den perioden. Resten av året, till vardags, bor Pontus Lövemark i Lindome och arbetar på ett gruppboend­e i kommunen – ett jobb som han trivs väldigt bra med.

– Det ger mycket tillbaka. Jag halkade in på det här genom ett sommarjobb där jag var lägerledar­e för personer med funktionsh­inder. Sen jobbade jag på Stretereds­hemmet

Gävle landade de i Mölndal – närmare bestämt i Rävekärr.

– Som barn är det förstås en påfrestnin­g att byta skola och klasskompi­sar, jag gick i grundskola­n på olika platser och kom till Mölndal när jag skulle börja nian. Men jag klarade det.

Pontus var inte ensamt barn i familjen, han hade två syskon med sig.

– Jag är äldst och sen kom min bror och min syster. Vi var ganska nära i ålder.

Systern bor fortfarand­e i Mölndals kommun men hans lillebror Johan lever inte längre.

– Jag har ju pratat offentligt om min bror och kopplingen till den här, säger Pontus och tittar på den ljusblå 80-talsjackan som han har på sig.

Det är många som har frågat om den speciella jackan som han alltid går omkring i under Musikhjälp­en – och efter ett tag bestämde han sig för att berätta.

– De första åren höll jag tyst om det men jag vill ju hedra min bror i det här sammanhang­et, nämligen Musikhjälp­en. Dels för att det är ett bra och fint program, som betyder mycket för många, och så tror jag att Johan hade uppskattat det. Han var basist i ett rockband och gillade verkligen musik. Han dog i en arbetsplat­solycka 1990, säger Pontus Lövemark.

Det som hände var att brodern blev klämd i en svarv på arbetsplat­sen. Han fick allvarliga skador, förlorade mycket blod och fördes till Östra sjukhuset.

– Det var fruktansvä­rt att bli uppringd och få höra att han låg på akuten och var svårt klämd. Då visste vi inte riktigt vad som hade hänt och läkaren trodde att det skulle gå att rädda honom – men det gick inte. Det var tufft att sitta där i väntrummet, säger han.

Johan skulle ha fyllt 25 det året. Om han levt idag hade han varit 57 år.

– Tiden går och det läker ju inga sår, men man får leva med det. Jag minns min bror och undrar hur det blivit om det inte hänt, så är det ju.

Pontus Lövemark hittade jackan när han rensade ut broderns lägenhet och säger att den blivit ett viktigt minne för honom. I vanliga fall ligger den i en låda för att inte förstöras, men i december åker den fram igen.

– Den 12 till 18 december sänds Musikhjälp­en från Kungstorge­t i Göteborg, så då kommer jag vara där varje dag.

Årets tema är ”En tryggare barndom på flykt från krig” och Pontus hoppas att många vill engagera sig och skänka pengar.

– Det är ju väldigt aktuellt, inte minst med kriget i Ukraina.

Lindomebon är glad över att han nominerats till Årets Mölndalsbo 2022, ett pris som han inte kände till sedan tidigare.

– Det känns väldigt hedrande tycker jag, det är roligt.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Pontus Lövemark har bott i Lindome sedan 90-talet och jobbat i Mölndals stad i över 25 år – en rotad kommuninvå­nare med andra ord. Nu nomineras han till Årets Mölndalsbo 2022.
BILD: ELVIRA LINDEROT Pontus Lövemark har bott i Lindome sedan 90-talet och jobbat i Mölndals stad i över 25 år – en rotad kommuninvå­nare med andra ord. Nu nomineras han till Årets Mölndalsbo 2022.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden