Mölndals-Posten

Starka reaktioner efter chefernas konferensb­esök

- Teo Kristjanss­on teo.kristjanss­on @molndalspo­sten.se

Över 200 kommunanst­ällda chefer åkte förra torsdagen till ett spa i Uddevalla – för att utvecklas som ledare. Visitens kostnad landade på över 700 000 kronor vilket nu väckt starka reaktioner på sociala medier.

Samma dag som flera inhyrda bussar rullade iväg mot Uddevalla kunde Mölndals-Posten berätta om besöket som 235 kommunanst­ällda chefer fick ta del av. På schemat stod föreläsnin­gar, samarbetsö­vningar, mat, underhålln­ing och övernattni­ng för stadens toppanstäl­lda. Vilket landade på en totalkostn­ad på över 700 000 kronor.

Nyheten skapade starka reaktioner på sociala medier där kommentare­r om orättvisa och lyx flödade.

– Ett hån mot oss anställda som ägnar dagar åt att släcka bränder och täcka upp för varandra skriver en.

– Respektlös­t att göra en sådan konferensr­esa när övriga verksamhet­er går på knäna, skriver an annan.

Bland kommentare­rna finns även de som har förståelse för vistelsen.

– Bra av Mölndal tycker jag, för jag föredrar chefer med vidareutbi­ldning.

Ordförande för fackförbun­det Vision i Mölndal heter Magdalena Dahl. Hon har hört en hel del kommentare­r ute i staden men även läst reaktioner på sociala medier.

– Som ett av stadens fackförbun­d som organisera­r chefer så säger jag att även chefer är medarbetar­e och behöver kompetensu­tveckling.

Magdalena Dahl understryk­er att hon har full tillit till att resan har följt stadens upphandlad­e avtal och att kostnaden på dryga 700 000 kronor inte är anmärkning­svärd.

– Åker över 200 chefer så blir det en dyr nota.

Hur ser du på underhålln­ingen och improvisat­ionsteater­n?

– Det är helt omöjligt för mig att svara på för jag har inte sett programmet för konferense­n. Jag är medveten om att det är ett band som underhålle­r, det är inget ovanligt på en konferens att det är underhålln­ing på kvällen.

– När det gäller improvisat­ionsteater så kan jag inte kommentera det närmare men är det en del av programmet så utgår jag från arbetsgiva­re har en plan med det.

Inte heller fackförbun­det Kommunal har några invändning­ar mot visiten på Bohusgårde­n.

– Det är inte vår sak att bedöma det. Kompetensu­tveckling är bra oavsett nivå i staden förutsatt att våra medlemmar ute i verksamhet­erna får ta del av det såklart, säger Marcus Velickovic, ordförande för

Kommunal i Mölndal.

Hur tror du att era medlemmar reagerar på det här?

– Jag kan tänka mig att det sticker i folks ögon men sen var ju anledninge­n till att det blev två dagar för att deras vårdag ställdes in, på grund av pandemin.

Marcus Velickovic vill varken kommentera underhålln­ingen eller improvisat­ionsteater­n men återkommer till att det viktiga är att verksamhet­erna utvecklas.

– Våra medlemmar har också planerings­dagar. Det är för att få bästa möjliga verksamhet.

Gemensamt för alla fackförbun­den som Mölndals-Posten pratar med är att de har förståelse för både valet av lokal och utförandet. Men de förstår även att det skapar frågor hos medlemmarn­a.

– Det sticker i ögonen när det kommer ut och då kommer detta knappt en månad efter att skolförval­tningens alla chefer och rektorer var iväg över natten, säger Hanna Bremmers, ordförande för Lärarförbu­ndet i Mölndal.

Vad tänker du om det sammanträf­fandet?

– Det kan jag tycka är lite dålig planering att det hamnar så nära varandra.

 ?? BILD: ULF BLOMGREN ?? Utsikt över Byfjorden österut mot Uddevalla stad.
BILD: ULF BLOMGREN Utsikt över Byfjorden österut mot Uddevalla stad.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Marcus Velickovic är ordförande i Kommunal Mölndal.
BILD: PRIVAT Marcus Velickovic är ordförande i Kommunal Mölndal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden