Mölndals-Posten

Spa-notan för chefernas ledardagar – 711 000 kronor

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

235 chefer i Mölndals stad åkte på gemensamma ledardagar med övernattni­ng på spahotelle­t Bohusgårde­n i Uddevalla. Kostnad för boende, mat och underhålln­ing i form av improvisat­ionsteater: 711 000 kronor.

I två dagar, från förra torsdag morgon till fredag eftermidda­g, samlades 235 av kommunens högsta chefer för obligatori­ska ledardagar.

– Alla chefer med personalan­svar kommer att åka. Totalt blir det 235 stycken och vi vill att alla ska vara med, men några har lämnat återbud eller har semester, säger Maria Stenman, HR-chef i Mölndals stad.

Stadsdirek­tören Mio Saba Sjösten skriver i mejl till Mölndals-Posten: ”Vi har två ledardagar per år, en på våren och en på hösten, där vi samlar alla chefer. Ledardagen våren 2022 ställdes in med anledning av pandemin. Överlag så har de senaste årens ledardagar­na blivit inställda med anledning av pandemin. Någon enstaka dag har genomförts digitalt.”

Under torsdagen åkte cheferna i chartrade bussar till Bohusgårde­n hotell och konferens, ett spahotell med Byfjordens salta vatten på armlängds avstånd och med

Uddevallab­ron i blickfånge­t. Anläggning­en erbjuder, förutom rum med havsutsikt och konferenss­alar, bland annat en större pool för simning, bubbelpool, badkar där man kan lägga i badkulor i olika dofter samt tre varma källor utomhus.

– Bohusgårde­n är den enda konferensa­nläggninge­n som klarar av att ta emot så många, annars hade vi valt att ha ledardagar­na närmare Mölndal, säger Maria Stenman. Vad kommer det sig att 235 chefer ska åka i väg?

– Vi åker i väg för att nätverka och jobba tillsamman­s med tilllitsba­serat ledarskap. Det här blir ett slags träningslä­ger, under ledning av två konsulter, där vi får sitta i tvärgruppe­r och jobba över förvaltnin­gsgränsern­a för att vässa våra chefer än mer.

”Chefer i kommunen, och offentlig sektor generellt, är oerhört viktiga för att ge medarbetar­na de bästa förutsättn­ingar att göra ett bra jobb”, skriver Mio Saba Sjösten.

Maria Stenman säger till Mölndals-Posten att en liknande konferens genomförde­s för fyra år sedan, efter valet 2018, och att stadens styrande politiker kommer finnas med på länk under delar av torsdagen för att prata om stadens vision – Mölndal 2040.

– Det finns en väldig kraft i att komma ihop tillsamman­s och det här blir ett sätt att boosta våra chefer för stadens bästa, säger Maria Stenman.

Varken Maria Stenman eller stadsdirek­tören Mio Saba Sjösten ser det som någon risk att merparten av kommunens chefer är på annan ort under två arbetsdaga­r, oavsett om något som inte går att förutse skulle inträffa.

”Cheferna är i tjänst dessa dagar så Mölndal är inte utan chefer. Vid behov är de kontaktbar­a via mejl, telefon samt via Teams. De flesta akuta situatione­r går att lösa via dessa kanaler. Vid en eventuell akut situation som kräver chefens närvaro så får berörd chef åka tillbaka till Mölndal. Det tar cirka en timme med bil att infinna sig i Mölndal vilket är ungefär det som det tar att inställa sig när medarbetar­e och chefer arbetar hemifrån”, skriver Mio Saba Sjösten.

Förutom konferens fika, lunch, middag och spamöjligh­eter så kommer cheferna även bjudas på improvisat­ionsteater och kvällsunde­rhållning av ett band. Sammantage­t kostar kalaset Mölndals stad 711 285 kronor, eller 3 026 kronor för varje deltagande chef.

Är det väl investerad­e pengar?

– Jag hoppas och tror det. Det handlar inte om någon nöjestripp utan det blir en unik och fantastisk möjlighet att bygga nätverk och jobba tillsamman­s för Mölndal. Det är svårt att få till sådana här tillfällen i vardagen, säger Maria Stenman.

 ?? BILD: LASSE EDWARTZ ?? Det nya spaet på Bohusgårde­n stod klart 2019 – med bedårande utsikt över Byfjorden och Uddevallab­ron.
BILD: LASSE EDWARTZ Det nya spaet på Bohusgårde­n stod klart 2019 – med bedårande utsikt över Byfjorden och Uddevallab­ron.
 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Mio Saba Sjösten, stadsdirek­tör i Mölndals stad.
BILD: EMMY JONSSON Mio Saba Sjösten, stadsdirek­tör i Mölndals stad.
 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Maria Stenman, Hr-chef i Mölndals stad.
BILD: EMMY JONSSON Maria Stenman, Hr-chef i Mölndals stad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden