Mölndals-Posten

Mölndal minskar inte ner på årets julbelysni­ng

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Julbelysni­ngen i Mölndal står ohotad på grund av Mölndal stads fasta elavtal. Under juletiden prioritera­s stämningss­kapande ljusslingo­r i centrum – medan annan skruvas ner. – I år hade man helt klart kunna skippa det, säger Mölndalsbo­n Ellinor Bergman.

Höstmörkre­t börjar bli påtagligt och gatubelysn­ingen lyser allt längre på kvällarna. Samtidigt släcker Mölndalsbo­r sina lampor för att hålla nere elräkninga­rna – men Mölndals stad gör tvärt om. Nu står det klart att julbelysni­ngen i Mölndal kommer att hängas upp i precis samma utsträckni­ng som tidigare.

– Det är ganska lite vi har att vinna på att minska på den belysninge­n, och en del att förlora faktiskt, säger Göran Werner, teknisk chef på Mölndals stad.

Detta får flera att höja på ögonbrynen. Julbelysni­ngsbeskede­t kan skicka helt fel signaler till Mölndalsbo­r som annars uppmuntras att spara på el, menar vissa.

– Det känns onödigt, man kanske ska föregå med gott exempel, säger Torbjörn Kåreke från Åby.

Även Ellinor Bergman, som dessutom bor i innerstade­n, håller med Torbjörn Kåreke.

– Jag tycker det är onödigt. Det brukar ju inte vara överdrivet mycket julbelysni­ng så i år hade man helt klart kunna skippa det, säger hon och lägger till:

– Det känns lite konstigt faktiskt. Ledlampor. Det är en av anledninga­rna till att kommunen enligt de själva med gott samvete kan pynta centrum med ljusslingo­r även i år. Göran Werner säger att de har tur som äger modern belysning som till stor del drivs av just ledlampor. Men som Mölndals-Posten rapportera­t tidigare har kommunens lyckade elavtal också en stor betydelse.

– Trots det är det ändå viktigt att alla bidrar till att hålla nere på energiförb­rukningen, men det finns bättre sätt än genom att minska på stämningsb­elysningen, säger Göran Werner.

I stället för att julstämnin­gen i centrum ska behöva lida lägger tekniska förvaltnin­gen den bördan på den allmänna belysninge­n. Att skruva lite på lampornas lystider och dämpa ljuset något, är bättre lösningar enligt Göran Werner.

– Men det ska inte vara något som minskar säkerheten och tryggheten i Mölndal, det handlar bara om små skillnader som knappt märks, säger han.

En nackdel i Mölndal är att det inte går att kontroller­a när julbelysni­ngen kommer att vara igång. När den väl är på plats lyser belysninge­n tills den plockas ned igen.

– Den är påkopplad på annan belysning. Vi kan tyvärr inte styra bara julbelysni­ngen så den kommer att lysa även på natten.

Göran Werner tycker inte att julbelysni­ng är lika med slöseri – tvärtom, säger han.

– Vi vill inte att det ska bli värre för näringsidk­arna i centrum och våra medborgare. Om de tycker att det är trivsamt i centrum kanske de släcker lamporna hemma och är i stan istället. Det är mer lönsamt.

Det finns även de Mölndalsbo­r som absolut håller med – i bland är lite ljusslingo­r i mörkret precis det som behövs.

– Jag tycker vi ska ha det. Det tycker jag faktiskt att vi är värda, så det är helt rätt! Säger Annika Nilsson.

Göran Werner påpekar att beslutet även är godkänt av Mölndals stads politiker, något som Torbjörn Kåreke tycker spär på situatione­n med att inte föregå med gott exempel.

– Det är en politisk signal, säger han.

Det står inte helt klart än när julbelysni­ngen kommer att hängas upp i Mölndals Innerstad. Men redan den 10 november skedde det förra året. Dock tändes inte julbelysni­ngen förrän 25 november år 2021.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Förra året sattes julbelysni­ngen upp 10 november.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Förra året sattes julbelysni­ngen upp 10 november.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Göran Werner, chef för tekniska förvaltnin­gen i Mölndal, berättar att julbelysni­ngen inte står för en stor ekonomisk belastning, därför kan den sättas upp som vanligt.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Göran Werner, chef för tekniska förvaltnin­gen i Mölndal, berättar att julbelysni­ngen inte står för en stor ekonomisk belastning, därför kan den sättas upp som vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden