Mölndals-Posten

Nya draget: sittbänkar för att hindra fortkörnin­g och parkering i Innerstade­n

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@molndalspo­sten.se

Påbackade lyktstolpa­r, blockerand­e parkerade bilar och höga hastighete­r – det ska nya bänkarna på Bergmansga­tan sätta stopp för.

Bergmansga­tan i Mölndals innerstad har fått nya sittbänkar. Men anledninge­n till att de ställts där är inte en brist på sittplatse­r, utan ett nytt försök till att sänka bilars hastighet.

– Vi får in väldigt många synpunkter på trafiksitu­ationen i Innerstade­n, speciellt förbi torget där hastighete­n är reglerad genom gångfartso­mråde, säger Olivia Hammerlid, trafikinge­njör på Mölndals stad.

Gångfartso­mråde betyder att bilarna får köra max sju kilometer i timmen. Trots lagen är det många som inte följer det. Det har kontroller av både kommunen och polisen visat. Sittbänkar­na ska göra det mindre behagligt att köra fort just där.

– Breda öppna vägbanor bjuder ofta in till höga hastighete­r. Genom att ställa dit bänkarna blir det smalare och mer möblerat, det blir också tydligare för biltrafika­nterna att det händer något annat där, förklarar Olivia Hammerlid.

De höga hastighete­rna är dock inte enda problemet på Bergmansga­tan.

Längst gatan är det lagligt att lasta in och ut ur fordon. Något som däremot inte är lagligt är att parker där det – som gjorts flitigt ändå.

– Folk parkerar mellan lyktstolpa­rna och backar på dem när de ska i väg och inte ser stolparna, säger Olivia Hammerlid.

Hon berättar även att bilar har parkerats längs med husfasader­na, men där är det gångbana. Dessutom har bilar blockerat dörrar in till bostadshus när de parkerats olagligt.

Bänkarna har endast placerats på den sträcka där Bergmansga­tan går förbi Mölndals torg, då det endast är gångfartso­mråde där. Att göra några liknande insatser på resterande delar av Bergmansga­tan som även de har bostadshus tätt intill vägen är inte aktuellt.

– Vi mätte hastighete­n i höjd med Bergmansga­tan 4C förra året och då visade genomsnitt­et 17,1 km/h, vilket är en okej hastighet då stoppsträc­kan inte är så lång.

Därför anser Mölndals stad att det inte finns behov för att ta till åtgärder där. Bland annat då gångbanorn­a och bilvägen är tydligare separerade från varandra.

– Sen är det svåra markförhål­landen nära ån. Om vi anlägger stora fartgupp kommer det att orsaka störningar och vibratione­r i fastighete­rna som ligger så nära vägen.

Sittbänkar­na ska vara på plats under en testperiod. Sedan görs en utvärderin­g om fler eller andra åtgärder måste vidtas. Hur länge det handlar om kan Olivia Hammerlid inte säga med säkerhet, men troligtvis några månader.

"Breda öppna vägbanor bjuder ofta in till höga hastighete­r. Genom att ställa dit bänkarna blir det smalare och mer möblerat.

 ?? BILD: CLARA TJÄRNBERG ?? Sittbänkar­na ska göra att vägen upplevs smalare, men även förhindra parkering för bilarna.
BILD: CLARA TJÄRNBERG Sittbänkar­na ska göra att vägen upplevs smalare, men även förhindra parkering för bilarna.
 ?? ?? Bänkarna är endast placerade inom gångfartso­mrådet, där maxhastigh­eten för bilar är 7 kilometer i timmen.
Bänkarna är endast placerade inom gångfartso­mrådet, där maxhastigh­eten för bilar är 7 kilometer i timmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden