Mölndals-Posten

Man sköt mot bil mitt i trafiken

- Peter Linné redaktion@molndalspo­sten.se

De två männen växte upp tillsamman­s i Mölndal och tillhörde samma fotbollsla­g. Nu döms den ene för att ha skjutit skarpt mot den andre, mitt ute i trafiken. Orsaken var att offret inte längre lät sig utpressas: – Vi har fört över 650 000 kronor. Och nu senast krävde han 2,2 miljoner.

Det började med att målsägande­n lånade ut sitt konto och bankkort till sin gamle kompis, en 21årig man. Han påstod sig i sin tur vänta på en större insättning.

Men när det aldrig dök upp några pengar förvandlad­e den misstänkte det istället till en skuld som hans barndomsvä­n måste betala.

Genom att låna av sina farföräldr­ar lyckades den unge mannen skrapa ihop mer än en halv miljon kronor.

21-åringen nöjde sig dock inte, utan ville ha mer. Summorna växte i omfattning och till slut orkade inte den utsatte ynglingen längre.

Lagom till midsommarh­elgen dök den åtalade mannen upp och förföljde honom i bil. Jakten slutade i en skottlossn­ing under pågående bilfärd på Gamla Kungsbacka­vägen.

– Då eskalerade det till en ny nivå, säger brottsoffr­et i utredninge­n.

Skytten satt i en hyrbil och uthyrnings­företaget kunde följa ekipaget via GPS från sitt kontor. Vid en biltvätt i Kållered greps 21-åringen.

Vid analys av den attackerad­e mannens fordon hittades tre kulhål.

– Han körde upp jämsides med mig och hade nerdragen ruta och handskar och pistol. Han fick sträcka sig en bit ut för att inte skjuta på sin egen bil. Sen gick det några sekunder mellan skotten, berättade måltavlan under förundersö­kningen.

Därefter redogjorde han för den brottsligh­et som då pågått i ett år och ett halvt år.

– Nu senast skulle han ha 2,2 miljoner. Då sa jag att jag inte skulle betala och sen hände detta, förklarade han.

Tingsrätte­n fäller dock 21-åringen helt i linje med åklagare James von Reis önskemål.

Han döms till tre års fängelse för utpressnin­g (650 000 kronor), försök till grov utpressnin­g (2,2 miljoner kronor) och grovt vapenbrott (en Tokarev-pistol och ammunition).

”Den tilltalade­s brottsligh­et har under en längre period förpestat en ung persons liv och lett till respektive riskerat att leda till betydande förmögenhe­tsöverföri­ng”.

När det gäller skottlossn­ingen anses det inte bevisat att mannen haft syfte att döda, men likväl att skrämmas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden