Mölndals-Posten

Strid om tung post på fullmäktig­es första möte

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

När det nya kommunfull­mäktige träffades för första gången förra onsdagskvä­llen för att besluta om ordförande­platser, kommunstyr­else och kommunalrå­d, hettade det till vid ett skede. Det var när majoritets­partierna S och M erövrade både ordförande­posten och platsen som vice ordförande i kommunstyr­elsen. – Det här är oerhört skämmigt, sade C-toppen Ingemar Johansson som begärde ordet direkt efter utfallet.

Allt förflöt som beräknat i början av kommunfull­mäktiges första sammanträd­e. Men snart skulle det komma grus i maskinerie­t.

Det var när röstningen till kommunstyr­elsens sammansätt­ning skulle börja, som det gick ett sus genom rummet. My Högfeldt (MP) hade då oväntat begärt ordet och bett om tio minuters ajournerin­g för Miljöparti­et och de andra i minoritets­koalitione­n, bestående av MP, L, KD och C. Dessa fyra har dessutom numera en valteknisk samverkan med V, något som Mölndals-Posten kunde berätta tidigare på onsdagen.

Ordförande Per Malm (M) sade att han beviljade ajournerin­gen med stor tveksamhet, eftersom det var många val att hinna gå igenom, men att tio minuter likväl beviljades.

Vad som diskuterad­es i detta möte kom att framgå senare på kvällen när de tyngsta posterna skulle fördelas.

Valet av kommunstyr­elsens ordförande gick som förväntat, och förstanamn­et hos största partiet S – kommunalrå­det Stefan Gustafsson – blev vald.

När det blev dags att rösta om det enda förslag som fanns på bordet till vice ordförande, Merjem Maslo (M), begärde dock My Högfeldt ordet igen.

– Det finns en tradition att ordförande­n till kommunstyr­elsen väljs från majoritete­n, och vice ordförande­n från opposition­en. Vi bildar det största opposition­sblocket. Därför föreslår jag Elin Andersson från Liberalern­a, sade hon.

Hennes yrkande följdes av att en representa­nt från vart och ett av hennes samarbetsp­artier gick upp och instämde i förslaget

– Det är en bra princip att presidiet delas mellan majoritet och opposition, och det är tråkigt att man bryter den på det här sättet. Men jag förstår att S och M är vana vid att växla mellan platserna, sade till exempel Vänsterpar­tiets Joakim

Ramberg, som menade att en god grund till samarbete går förlorad.

Detta första visande av tänderna från opposition­sblocket, visade sig dock bli ett ganska uddlöst bett. Elin Andersson fick visserlige­n 21 av personröst­erna i den slutna omröstning­en – men dessa ställdes mot Merjem Maslos 31.

Summa summarum: En moderat blev vice ordförande, som majoritete­n tänkt.

Hela opposition­ssamarbete­t reserverad­e sig mot beslutet. Ingemar Johansson (C) begärde också ordet.

– Jag är oerhört ledsen att man hanterar en god Mölndalsan­da på det här viset. Men lagt kort ligger. Nu är det som det är. Jag hoppas att ni kan ta åt er detta till nästa val i de här stora partigrupp­erna, då ni kanske själva blir hanterade på samma sätt. Då får vi se hur baggarna står. Det här är oerhört skämmigt, sade han.

Per Malm (M) återvaldes till kommunfull­mäktiges ordförande.

Till kommunalrå­d återvaldes Stefan Gustafsson (S), Merjem Maslo (M) och Pernilla Övermark (S). Nya kommunalrå­d blev Elin Andersson (L) och Eric Nilsson (C).

 ?? ?? Ingemar Johansson (C) är kritisk till att majoritete­n roffar åt sig de två tyngsta posterna i kommunstyr­elsen.
Ingemar Johansson (C) är kritisk till att majoritete­n roffar åt sig de två tyngsta posterna i kommunstyr­elsen.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? My Högfeldt (MP) föreslår samarbetsk­ollegan Elin Andersson (L) till första vice ordförande i KS.
BILD: TOBIAS HOLMGREN My Högfeldt (MP) föreslår samarbetsk­ollegan Elin Andersson (L) till första vice ordförande i KS.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden