Mölndals-Posten

Rattsurfad­e – åtalas mot sitt nekande

- Daniel Claeson redaktion@molndalspo­sten.se

En 42-årig man körde på E6 i Mölndal. I handen hade han sin mobil. Polisen såg honom och nu åtalas han för brott mot trafikföro­rdningen.

Det var en seneftermi­ddag i början av oktober på E6:an in mot Göteborg, i höjd med Lackarebäc­ksmotet, som polisen blev uppmärksam­ma på en man som samtidigt som han framförde sin bil i en av filerna satt med mobilen i handen. Polisen vinkade mannen åt sidan och tog med honom till stationen för förhör.

I förhöret nekar mannen till att han rattsurfat, trots den närvarande polisens vittnesmål, och därför går nu ärendet vidare till åtal med huvudförha­ndling i Göteborgs tingsrätt i november. Åklagarens förslag till påföljd är böter på 1500 kronor.

Om den åtalade 42-åringen fram till dess att förhandlin­gen hålls erkänner sitt brott så döms han till 1500 kronor i böter utan att behöva komma till tingsrätte­n.

"Tittar du ned i två sekunder när du kör 40 km/h hinner du rulla 22 meter utan kontroll

Att köra bil och fiffla med mobilen samtidigt, så kallad ”rattsurfni­ng”, är sedan den förste februari 2018 förbjudet i Sverige och på Transports­tyrelsens hemsida står följande förklaring till förbudet:

”Syftet är att minska det trafikfarl­iga användande­t. Före den 1 februari var det bara förbjudet att använda mobiltelef­onen om det påverkade din körning negativt. Nu skärper regeringen formulerin­gen så att du som är förare inte får använda mobiltelef­on (eller annan kommunikat­ionsutrust­ning) om du håller den i handen.”

De avslutar sin skrivelse med ett varnande exempel: ”Visste du att tittar du ned i två sekunder när du kör 40 km/h hinner du rulla 22 meter utan kontroll?”

 ?? ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG ?? 42-åringen från Partille åkte fast för rattsurfni­ng. Nu åtalas han för brott mot trafikföro­rdningen. Bilden är endast illustrera­nde.
ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG 42-åringen från Partille åkte fast för rattsurfni­ng. Nu åtalas han för brott mot trafikföro­rdningen. Bilden är endast illustrera­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden