Mölndals-Posten

Fortsatt samarbete för C, L, MP och KD – vill stärkas

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

"Vi har ett gott samarbete i Mölndal och lyssnar på varandras förslag. My Högfeldt (MP)

De senaste fyra åren har flera mindre partier ingått en styrande koalition med Moderatern­a. Efter valet ritades spelplanen om och småpartier­na fick kliva åt sidan. Samarbetet mellan C, L, MP och KD kommer dock finnas kvar. – Vi kan bli starkare om vi hjälps åt, säger My Högfeldt (MP).

Moderatern­a och Socialdemo­kraterna ska styra Mölndal tillsamman­s de kommande fyra åren. För att bilda en starkare opposition planerar KD, L, C och MP att fortsätta sitt tidigare samarbete.

– Vi ser att varje parti är relativt litet och att vi kan bli starkare om vi hjälps åt. Det betyder inte att vi ska ha en gemensam politik utan att vi dels ska bolla idéer kring motioner och interpella­tioner så att de blir så bra som möjligt. Dels ska vi bevaka varandras frågor ute i organisati­onerna och ge informatio­n till varandra, säger My Högfeldt.

Samarbetet är viktigt inte minst eftersom inte alla partier kommer ha representa­nter i alla bolag och nämnder. Genom att partierna informerar varandra kommer alla ändå kunna få insyn i vad som händer.

Ännu ett sätt som partierna ska hjälpas åt är att ta hand om varandra.

– Många av oss kommer bara ha en partirepre­sentant i nämnder och bolag. Vi ska hjälpas åt över partigräns­erna att ta hand om de som är nya på sina uppdrag. Känner man sig trygg kommer man in snabbare i det politiska arbetet, säger My Högfeldt.

Kommer ni kunna påverka politiken, även om ni står utanför majoritete­n?

– Ja, vi har ett gott samarbete i Mölndal och lyssnar på varandras förslag. S och M har dessutom bara ett mandats övervikt så det räcker att en person från S eller M röstar på vårt förslag för att det ska gå igenom, om opposition­en är överens.

De fyra småpartier­na bildar även en valteknisk samverkan med Vänsterpar­tiet, detta eftersom fördelning­en av mandat blir annorlunda om de fem partierna lägger ihop sina mandat än om de fördelas var för sig.

– På så vis får vi fler platser i nämnder och bolag och därmed kan vi påverka mer, säger My Högfeldt.

Fördelning­en av mandaten och ordförande­posterna kommer presentera­s på onsdagskvä­llen när kommunfull­mäktige har sitt första sammanträd­e sedan valet.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Adam F Laurén (KD).
BILD: ELVIRA LINDEROT Adam F Laurén (KD).
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? My Holmgren (MP).
BILD: TEO KRISTJANSS­ON My Holmgren (MP).
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Glenn Grimhage (L).
BILD: TOBIAS HOLMGREN Glenn Grimhage (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden