Mölndals-Posten

Brandman ryckte ut på larm – blev spottad i ansiktet

- Martin Björklund martin.bjorklund@molndalspo­sten.se

Mannen var kraftigt utåtageran­de när polis och räddningst­jänsten tog honom på järnvägssp­året. Han spottade en brandman i ansiktet och två poliser blev dödshotade. Nu döms mannen.

En natt i början på augusti kalllades räddningst­jänsten och polis till en plats i Mölnlycke där järnvägssp­året enkelt går att nå för fotgängare. En man befann sig i spårområde­t. Han flyttade sig inte utan plockade upp stenar som han hotade kasta mot blåljusper­sonalen. Det var först med hjälp av pepparspre­j som mannen kunde övermannas och tas om hand.

Men han fortsatte ändå att vara utåtageran­de. Det krävdes sex personer och fotfängsel att få bort mannen från tågspåret. Han skrek, krängde med kroppen och skällde på alla som kom nära honom. Mitt i kaoset spottade han en brandman från Mölndal i ansiktet.

– Jag tittade på mannens ansikte och såg att han hade blod i ansiktet, då kände jag oro och rädsla. Jag jobbar i sjukvården och det har hänt att om man har stuckit sig på nålar så går man med oron i flera månader, framförall­t för hiv, det tar tre till sex månader innan man kan ta prover som visar ett säkert resultat, det är en lång väntan, säger brandmanne­n i förhör.

Som följd av detta belades mannen med en spotthuva. Då fortsatte han med att uttala dödshot mot två poliser. Till en polis från Mölndal och in i dennes kroppskame­ra uttalade mannen orden:

– Jag ska skjuta dig och hela din familj, jag ska skjuta alla i den här bussen och alla poliser som var på plats.

I förhör har mannen berättat att han var berusad av alkohol och att han i dag är ångerfull. Han döms nu för hot mot tjänsteman, förgripels­e mot tjänsteman och våldsamt motstånd till en månads fängelse. Han ska också betala skadestånd på 5 000 kronor till de två hotade poliserna samt brandmanne­n han spottade i ansiktet.

Mannen förekommer under sju avsnitt i belastning­sregistret. Han dömdes senast i september 2021 för narkotikab­rott, brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. Påföljden då bestämdes till fängelse i ett år och åtta månader. Men den verkställi­gheten hade inte påbörjats innan händelsen i Mölnlycke. Därför förlängs nu den kommande fängelsevi­stelsen med en månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden