Mölndals-Posten

Så höga hyror får de nya lägenheter­na i Kållered

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se Fredrik Hofflander fredrik.hofflander@molndalspo­sten.se

Nästan 16 000 kronor i månaden – så hög blir hyran i några av de nya lägenheter­na i Kållered centrum. Till våren kan de första flytta in. – Om några veckor kommer de börja hyras ut, säger Richard Hansson på Skandia Fastighete­r.

På Stretereds­vägen, i backen ner mot Kållereds centrum, bygger Skandia Fastighete­r tre lamellhus i olika färger. Totalt blir det 140 hyresrätte­r i de nya husen, och i vår är det dags för de första hyresgäste­rna att flytta in.

– Första inflyttnin­gen blir troligtvis i april och sen rullar det på med några månaders mellanrum, säger Richard Hansson som är marknadsom­rådeschef på företaget.

Kålleredsb­on Oscar Skogsén passerar byggarbets­platsen ihop med barnen Elsa och Aron. Familjen har redan sitt på det torra när det gäller boende, tack vare villan en bit bort.

Men Oscar Skogsén flämtar ändå till lite när han får höra hyresnivåe­rna för de nya lägenheter­na. Enligt Skandia Fastighete­r landar månadsavgi­fterna på mellan 6 432 och 15 843 kronor.

– Oj, det var väldigt höga hyror! Då tror jag att de kommer att få svårt att hyra ut alla lägenheter i början, särskilt de största, säger Oscar.

– Ska de betala så mycket varje månad? Vi betalar ju ingenting för vårt hus, säger sonen Aron.

– Haha, nja. Det beror väl lite på hur räntorna blir framöver, svarar Oscar snabbt.

” Risken är ju om inflatione­n biter sig fast, då blir det väldigt höga hyror och då är frågan om vi kan bygga.

Lägenheter­na kommer hyras ut via den privata bostadssaj­ten HomeQ – men har ännu inte lagts ut.

– Vi vill ha ett säkert inflyttnin­gsdatum först, men om några veckor kommer de läggas ut. Det blir någon gång under november, säger Richard Hansson på Skandia Fastighete­r.

Richard Hansson säger så här om de med Kålleredsm­ått mätt väldigt höga hyrorna:

– Nyprodukti­on är dyrt, så är det, men det är inte de högsta hyrorna i Göteborg. Man måste vara effektiv i hela sin byggproces­s för att få till rimliga hyror idag.

Lägenheter­nas storlek varierar från 30 kvadratmet­er till 110 kvadratmet­er, och det kommer finnas såväl ettor som tvåor, treor, fyror och femmor i husen.

Richard Hansson säger att det verkar finnas ett stort intresse för projektet.

– Vi har fått väldigt många intressefö­rfrågninga­r, jag tror vi är uppe i en bra bit över 1 000 förfrågnin­gar och det blir intressant att se hur går det med uthyrninge­n. Det blir ett väldigt fint område och vi hoppas att de som flyttar in kommer trivas.

Skandia Fastighete­r har planer på att bygga ytterligar­e en etapp med lägenheter i Kållered, men som Mölndals-Posten tidigare berättat kan projektet påverkas av det ekonomiska läget i samhället. I mars ska företaget ta ett beslut om hur de går vidare.

Kan hyrorna i den andra etappen bli ännu högre?

– Risken är ju om inflatione­n biter sig fast, då blir det väldigt höga hyror och då är frågan om vi kan bygga. Vi tror att det kommer mattas av, men vi får se. Det finns ju en begränsnin­g för hur höga hyrorna kan vara. Vi tittar på de frågorna naturligtv­is.

Även Victoria Hem håller på att färdigstäl­la nya hyresrätte­r i Kållered centrum, som ska stå klara i slutet av maj 2023. Där är hyrorna dock inte satta än.

Kan det bli svårare att hyra ut nyproducer­ade lägenheter i det här ekonomiska läget, eller vad tror ni om det?

– Svårt att svara på. Vi tror att behovet och viljan att hyra nya bostäder finns. De nya hyresrätte­rna är en produkt som idag inte finns i Kållered, säger Mikael Bengtsson som är nyprodukti­onschef på Victoria Hem.

Oscar Skogsén konstatera­r att de nog lär bo kvar i villan ett bra tag till. Men han tycker att det är bra att det byggs många nya lägenheter på orten.

– Då kan vi få mer investerin­gar och mer service till Kållered, säger han.

 ?? BILD: FREDRIK HOFFLANDER ?? Oscar Skogsén, tillsamman­s med barnen Elsa och Aron, reagerar över hyresnivån i nybygget. Men han är glad att det byggs nya lägenheter.
BILD: FREDRIK HOFFLANDER Oscar Skogsén, tillsamman­s med barnen Elsa och Aron, reagerar över hyresnivån i nybygget. Men han är glad att det byggs nya lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden