Mölndals-Posten

Mitt i krisen – så går det med de stora bostadspro­jekten i Mölndal

-

Högre byggkostna­der, stigande räntor och osäkra köpare – det gör att flera bostadspro­jekt i kommunen kan försenas eller läggas ner. I både Kållered och i Pedagogen Park avvaktar företag med att bygga. – Det är idag svårt att få ihop ekonomin för produktion av hyresrätte­r, säger Andreas Grindeback­e, vd på Husvärden.

Runt om i kommunen sträcker sig byggkranar mot himlen. Mölndal har fått många nya bostäder de senaste åren, och expansione­n är fortfarand­e igång.

Två områden där det byggs för fullt är Pedagogen Park och Kållereds centrum – men nu gör det ekonomiska läget att flera projekt saktat ner.

– Vi märker av att många entreprenö­rer har svårt att kalkylera och lämna anbud i den snabbförän­derliga marknad som råder just nu. Om vi inte lyckas handla upp en entreprenö­r till rätt pris så kan förseninga­r uppstå på grund av att vi behöver göra ett omtag i projektet, säger Kristina Gradin som är områdesche­f på Götenehus.

Företaget ska bygga sju radhus i Pedagogen Park men har ännu inte satt något startdatum.

I en annan del av området ska Stena Fastighete­r bygga 37 hyresrätte­r. De väntar också på att hitta rätt entreprenö­r innan de kan börja bygga något.

– Men vi ser att våra projekt blir av. Vi ser att det finns större risk för projekt med bostadsrät­t, men mindre risk när det gäller att bygga hyresrätte­r, säger fastighets­utveckling­schefen Bodil Löfmark.

Totalt är tanken att det ska bli över 1 000 nya bostäder i Pedagogen Park. En del av dem håller redan på att byggas, och de första lägenheter­na blir inflyttnin­gsklara sommaren 2023. Det handlar om 43 bostadsrät­ter ovanpå ett parkerings­hus och en Ica-affär, som Aspelin Ramm bygger.

– Vi har två projekt igång och dem kommer vi slutföra såklart, eftersom det är pågående produktion på dem, säger Eva Marby som är projektutv­ecklare på företaget.

Det andra projektet består av 48 bostadsrät­ter, som ska stå klara våren 2024. Kvarteret, brf Odlaren, kommer att byggas färdigt – men lägenheter­na har varit mer svårsålda än vanligt.

– Det man märker på hela bostadsmar­knaden är att försäljnin­gen går ner. Folk är avvaktande till vad som händer med räntorna, kriget och energipris­erna. Det är de faktorerna som påverkar. Tyvärr ligger det ju utanför vad vi kan göra något åt, säger Eva Marby.

Aspelin Ramm har planerat att bygga ytterligar­e lägenheter i området, runt 140 stycken, men hur det blir med dem är mer osäkert.

– Vi går vidare i planeringe­n, men sen hur det blir i verklighet­en och

 ?? ?? Bygget i Pedagogen Park pågår för fullt, men en del av projektet hotas av det ekonomiska läget.
Bygget i Pedagogen Park pågår för fullt, men en del av projektet hotas av det ekonomiska läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden