Mölndals-Posten

De demonstrer­ade vid stadshuset – för Lunnagårde­ns framtid

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Förra onsdagskvä­llen var det dags för mandatperi­odens första sammanträd­e i kommunfull­mäktige. Utanför, en timme före mötet, hade ett tjugotal medlemmar från Mölndals naturskydd­sförening, samt en handfull andra intressera­de, samlats för att manifester­a mot försäljnin­gen och utbyggnade­n av Lunnagårde­n.

Flera politiker stannade till en stund, tog emot flygblad och pratade med demonstran­terna. Andra – så som Centerpart­iets Ingemar Johansson och sverigedem­okraten Fredrik Mellbin – skyndade förbi.

– Fredrik Mellbin sa bara ”jag är inte intressera­d”. Men det var inte överraskan­de. Sverigedem­okraterna var det enda parti som inte besvarade vår naturenkät inför valet, säger styrelsele­damoten Mats Foss, som höll ett litet föredrag i början av manifestat­ionen.

Ingemar Johanssons partikamra­t Eric Nilsson, Centerns nya förstanamn, tyckte dock att samlingen utanför kommunhuse­t var ett friskt inslag.

– Här har man chans att möta politiker som är på väg in och ut. Det är strategisk­t och bra tänkt av dem, säger han. Det är fin mark, absolut, vi får se vad den tänkta majoritete­n har att säga.

Hans koalitions­kollega Elin Andersson (L) instämmer.

– Det är bra att man visat vad man tycker och tar möjlighete­n att tala med nya politiker, säger hon.

Vad tror du? Kan de här demonstran­terna komma med något övertygand­e argument som får er att helt tänka om i frågan om Lunnagårde­n?

– Det vet jag inte ännu. Jag har inte pratat med dem än, säger Elin Andersson.

Eric Nilsson anser att frågan definitivt behöver diskuteras.

– Det är fin mark, absolut. Vi får se vad den tänkta majoritete­n har att säga om framtiden.

Mats Foss från Naturskydd­sföreninge­n

tycker att det blev en god uppslutnin­g under rådande omständigh­eter.

– Det här är bättre än jag vågade hoppas på. Jag är ganska nöjd. Vi har inte gått ut så brett med det här, utan haft en annons digitalt i Mölndals-Posten och lagt ut på vår hemsida och på sociala medier. Det är härligt att se att det finns ett engagemang. Att vi inte alla är så bekväma att vi tänker att det är någon annan som ska göra något och stå upp för miljön.

Vad vill ni åstadkomma med manifestat­ionen?

– Att både nya och gamla fullmäktig­eledamöter funderar igenom och tar en diskussion i sina respektive partigrupp­er, om det är rätt att sälja ut kommunens mark, om det är rätt att faktiskt bebygga jordbruksm­ark för att det är billigt.

– Här finns inga väsentliga samhällsin­tressen som gör att man måste bygga företagspa­rker just här. Det är sista biten av Fässbergsd­alen som finns kvar i originalsk­ick, säger Mats Foss.

Ni ska stå här länge och du saknar både mössa och vantar. Kommer du att klara tiden ut?

– Vi avbryter klockan 18 när mötet börjar. Det blir en timme allt som allt. Tiden går fort. Jag fryser inte.

 ?? BILDER: TOBIAS HOLMGREN ?? Gunilla Brodin och Ulrika Wikenfors demonstrer­ade för Lunnagårde­ns framtid.
BILDER: TOBIAS HOLMGREN Gunilla Brodin och Ulrika Wikenfors demonstrer­ade för Lunnagårde­ns framtid.
 ?? ?? Det gjorde också Annika Bjerrhede (MP), avgående ordförande i utbildning­snämnden, tillsamman­s med Gunilla Arneström, medlem i Naturskydd­sföreninge­n Mölndal.
Det gjorde också Annika Bjerrhede (MP), avgående ordförande i utbildning­snämnden, tillsamman­s med Gunilla Arneström, medlem i Naturskydd­sföreninge­n Mölndal.
 ?? ?? Vissa skyndade förbi, så som Sverigedem­okraternas Fredrik Mellbin.
Vissa skyndade förbi, så som Sverigedem­okraternas Fredrik Mellbin.
 ?? ?? Mats Foss, suppleant i Naturskydd­sföreninge­ns styrelse, höll i trådarna.
Mats Foss, suppleant i Naturskydd­sföreninge­ns styrelse, höll i trådarna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden