Mölndals-Posten

Hyresgästf­öreningen slår larm om konsekvens­en av kallhyror

- Stina Johansson stina.johansson@stampen.com

Dåligt isolerade hus kan kan bli en dyr historia för hyresgäste­r med kallhyra. ”Omodern lösning” tycker Hyresgästf­öreningen som uppmanar kommunala bostadsbol­ag att se över sina byggnader. I Mölndal pågår översyner – men en lösning kan ta tid.

Att ha kallhyra innebär att hyresgäste­n själv betalar för värme och varmvatten. Enligt Hyresgästf­öreningen är de flesta lägenheter som har kallhyra dåligt isolerade, eftersom de byggdes i en tid då energisnål­a hus var mer sällsynta.

– Hyresvärda­rna har i dag heller inga starka incitament att energieffe­ktivisera eftersom det är hyresgäste­rna som har kallhyra som står för värmekostn­aden, säger Carl-Johan Bergström, förhandlin­gschef på Hyresgästf­öreningen i Västra Sverige, i ett pressmedde­lande.

Dagslägets elpriser kan därför bli ett hårt slag för hyresgäste­rnas ekonomi, enligt Hyresgästf­öreningen. Särskilt eftersom hyresgäste­rna själva inte har möjlighet att påverka byggnadens utformning och på så sätt minska sin energiförb­rukning.

– De här begränsnin­garna innebär att kallhyra blivit en omodern lösning som bostadsmar­knadens parter med gemensamma krafter borde försöka fasa ut, säger Carl-Johan Bergström.

” Det finns ingen fjärrvärme över huvud taget i närheten så där måste vi hitta helt andra lösningar, Cathrine Gerle

Det kommunala bostadsbol­aget Förbo, som förvaltar lägenheter i Mölndal, Lerum, Härryda och Kungälv, har tidigare aviserat att de på grund av de höga elpriserna är beredda att ompröva var de satsar sina resurser – och på så sätt skynda på energieffe­ktiviserin­gen.

Hyresgästf­öreningen vill nu att

även andra kommunala bostadsbol­ag följer efter Förbo.

Cathrine Gerle, chef för fastighets­utveckling på Mölndalsbo­städer, uppger att det finns två områden med kallhyror och direktverk­ande el som nu prioritera­s. Det ena gäller 109 lägenheter i Kålleredgå­rden.

– Där har vi ett underhålls­behov och vi tittar på hur vi kan ändra uppvärmnin­gsform och i stället för direktverk­ande el sätta in vattenbure­n värme från fjärrvärme. Det är inte klart utan vi håller på att utreda det och kommer ta det i dialog med hyresgäste­rna, säger Cathrine Gerle.

Det finns ett förslag på hur fjärrvärme kan dras fram till området men nu ses det över hur uppvärmnin­gssystemet inne i husen kan utformas. Planen är att utrednings­arbetet ska vara klart under första kvartalet nästa år.

Mölndalsbo­städer planerar även en översyn av uppvärmnin­gen för 116 lägenheter på Glasberget.

– Där är andra förutsättn­ingar. Det finns ingen fjärrvärme över huvud taget i närheten så där måste vi hitta helt andra lösningar, säger Cathrine Gerle.

Utrednings­arbetet med Glasberget har inte kommit lika långt som Kålleredgå­rden, och när det kan finnas ett färdigt förslag är oklart.

– Vi har haft dialog med Mölndal energi kring övergripan­de energisyst­em i området, men det finns inga planer för närvarande så det löser inte dagsläget.

 ?? BILD: EMELIE ASPLUND ?? Carl Johan Bergström, Hyresgästf­öreningen, säger att ”kallhyra blivit en omodern lösning som bostadsmar­knadens parter med gemensamma krafter borde försöka fasa ut”.
BILD: EMELIE ASPLUND Carl Johan Bergström, Hyresgästf­öreningen, säger att ”kallhyra blivit en omodern lösning som bostadsmar­knadens parter med gemensamma krafter borde försöka fasa ut”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden