Mölndals-Posten

Plötsligt gick det bara att betala kontant på Systembola­get i Mölndal galleria

- Lena Hellsten

En dag då många ärenden skulle hinnas med hängde jag på låset till Systembola­get i gallerian. Flera medkunder stod utanför och väntade, några propra, andra lite mer slitna. Så slogs dörrarna upp och effektivt gick jag rakt till hyllan där mitt favoritvin stod.

Jag var först i kassan och halade upp mitt kreditkort för att betala. Köpet avböjs stod det försmädlig­t och jag tänkte att jag kanske hade överskridi­t min kreditgrän­s på det guldiga kortet. Upp med det vanliga bankkortet i stället. Köpet avböjs kom upp på displayen igen och jag begrep inte varför, jag hade ju nyss fått lön.

Då hojtade någon i kassan bredvid: ”Det är nog systemet det är fel på, ja it-systemet alltså”, och det var ju en väsentlig kommentar. Tänk om det hade varit själva Systembola­get det varit fel på.

”Ropa på Maria”, sa en anställd. Och snart kom en kvinna in som tydligen var den mest kompetenta när det gällde kassorna. Hon knappade på kassans skärm och konstatera­de att kassorna var on-line men ändå inte fungerade.

”Det går bra att betala kontant i kassa 1”, ropade en i personalen och några av de lite slitna med fyra öl i rullatorko­rgen hastade dit.

Ett lite irriterat mummel utbröt och den kompetenta sa med myndig röst: ”Det är något fel här, jag ringer it-avdelninge­n. Till dess är det bara att vänta.” En dam med flera champagnef­laskor i korgen tittade irriterat på klockan. Hade hon en champagnel­unch planerad som skulle bli försenad? En mer gladlynt man frågade om drickat var gratis nu, men fick ett nekande svar: ”Tyvärr …”.

Flera började titta efter kontanter i plånboken men Champagnek­vinnan försökte inte ens. Det är väl inte så många som bär på flera tusen kronor i plånboken numera.

En handlingsk­raftig kund sa: ”Jag går till bankomaten och tar ut kontanter!”

Vilken strålande idé, vi var flera som ville följa hennes exempel. Men var fanns bankomaten? Jag hade inte använt den på flera år.

”Gå ut genom snurrerunt-karusellen och sen ligger den där Hemköp låg förut”, sa den vänliga kassörskan. En vägbeskriv­ning som visade att hon kände Mölndal sedan många år.

Två tjugoåriga ynglingar såg helt vilsna ut. ”Bankomat? Kontanter? Tar ni inte swish?”

Själv ställde jag mig i bankomatkö­n – en skön nostalgi. Tillbaka vid Systembola­gets ingång stod en vänlig man som hade det tunga myndighets­uppdraget att meddela att: ”Det går endast att betala med kontanter idag”. Flera kunder tittade på honom med uppspärrad­e ögon och en sa: ”Har vi blivit hackade av ryssen!”

” Det var ju en väsentlig kommentar. Tänk om det hade varit själva Systembola­get det varit fel på

 ?? BILD: FREDRIK HOFFLANDER ?? Systembola­get i Mölndal galleria.
BILD: FREDRIK HOFFLANDER Systembola­get i Mölndal galleria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden