Mölndals-Posten

Torkade blommor tar över Gunnebo slott i nya utställnin­gen

Blommor som odlats och torkats på gården fyller nu Gunnebo slott i fjärde upplagan av höstutstäl­lningen. – Det är väldigt inspireran­de, säger besökaren Johanna Kleist.

-

Gunnebo slott har svirats om till höst och torkade blommor har tagit över slottet. Det är den nya utställnin­gen Höstsalong av Gunnebos florister Viola Johansson och Kajsa Göransson som har öppnat.

– Det är jättehäfti­gt, säger Angelica Eriksson medan hon tittar på en blomsterbå­ge i en av slottets salar.

De torkade blommorna som pyntar hela slottet är odlade i trädgårdar­na och torkade i orangeriet.

– Vi är jättenöjda och det var en fantastisk vecka när vi sammanstäl­lde allt, säger Viola Johansson.

Att utställnin­gen är gjord på just torkade blommor förklaras med att Gunnebo slott ägnar sig åt konceptet som kallas slow flowers. Det är en rörelse där grundpelar­na är närproduce­rat och hållbart.

– Vi är en aktör som faktiskt kan ta den vägen, vi slutade till exempel importera blommor 2019. Så det känns som att vi kan visa vägen och inspirera andra till att tänka mer hållbart, säger Viola Johansson.

Britt Nedestam är en av de guider som visar runt besökarna i slottet och genom utställnin­gen. Hon berättar att de har utökat antalet visningar under Höstsalong­s två veckor.

– Det är ett så starkt intresse att vi nu också kommer att ha en guidad visning varje vardag, vanligtvis har vi bara det på helgerna, säger Britt Nedestam.

Det är fjärde året i rad som

Gunnebo slott dekoreras med blommor. För att det inte ska vara en exakt repris av tidigare utställnin­gar har de i år inkluderat nya material som hönsnät, tyger och tång. Trots att de guidade visningarn­a handlar om utställnin­gen ingår även en hel del av husets historia, som vanligt. Intresset är stort.

– Vi var här förra året också och tittade, det finns så otroligt

 ?? ?? Viola Johansson har tillsamman­s med Kajsa Göransson satt upp utställnin­gen i Gunnebo slott.
Viola Johansson har tillsamman­s med Kajsa Göransson satt upp utställnin­gen i Gunnebo slott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden