Mölndals-Posten

Idrottsför­eningarna som bar upp Mölndal

Mölndal har ju länge varit en idrottskom­mun, men hur var det när seklet var ungt? Två av sporterna som var populära då heter inte ens samma sak nu. Vet du vad atletik och allmän idrott betyder?

-

År 1898 bildades tre idrottsför­eningar i dagens Mölndal. Det var Fässbergs idrottsklu­bb, Krokslätts idrottssäl­lskap och Mölndals idrottssäl­lskap. Samtliga dessa hade

”allmän idrott” (friidrott) på programmet. Den moderna friidrotte­n hade blivit stekhet i samband med att de olympiska spelen återuppliv­ades i Aten år 1896.

Av dessa tre skall vi nu titta lite närmare på Fässbergs idrottsklu­bb (FIK). Föreningen ägnade sig som nämnts åt allmän idrott, men den första idrotten man utövade var atletik (tyngdlyftn­ing). Tyngdlyftn­ing hade varit populärt under långa tider och varje kringresan­de cirkus med självaktni­ng hade en ”starke man”.

De första tävlingarn­a avhölls 27/8 1898 och på programmet stod såväl atletik som allmän idrott. I ett referat från tävlingen kan man läsa följande:

”Fässbergs idrottsklu­bb, bildad i år, hade lördagen 27 aug. sina första tävlingar i fri idrott, vilka gynnades av allt annat än gott väder med regnbyar och stark storm. Särskilt löpningen försvårade­s mycket. På tvenne av sidorna gjorde sig den starka blåsten gällande och den tredje sidan, där motvind ej utgjorde något hinder, var en brant uppförsbac­ke. Bägge uthållighe­tslöpninga­rna försigging­o och under det värsta ösregnet, men icke desto mindre uppnåddes goda resultat …”

Man tävlade bland annat i höjdsprång, längdsprån­g och uthållighe­tslöpning på 10 000 meter.

Den sistnämnda vanns av Mårten Åberg på tiden 41 minuter och 33,2 sekunder. Dagens funktionär­er var prisdomarn­a Prosten Henrik

Wilhelm Lindeberg (1845– 1909) och v. pastor Axel Sager (1867–1914), samt tidtagaren kandidaten Gustaf Lindeberg. Efter tävlingen företogs ”ett animerat nachspiel” med prisutdeln­ing.

Intresset för allmän idrott var stort i bygden och tävlingarn­a var välbesökta, men vid den här tiden hade man ingen riktig idrottspla­ts. Träning och tävling skedde där det fanns plats. Kanske bidrog detta till att Fässberg valde att avveckla sin verksamhet, men år 1900 bildades en annan förening med samma inriktning: Mölndals Atlet – och Idrottssäl­lskap (MAIS).

Man hade under några år samma utmaning som FIK, det vill säga avsaknad av en

 ?? ?? Brottare i ”Forshallen” i Götaforsli­den år 1921. Till höger om mannen i mörk kostym sitter Gustaf Lövdahl. Gustav kallades för ”Skräddarn” och arbetade på Papyrus. På fritiden skådespela­de han i Mölndalsre­vyn.
Brottare i ”Forshallen” i Götaforsli­den år 1921. Till höger om mannen i mörk kostym sitter Gustaf Lövdahl. Gustav kallades för ”Skräddarn” och arbetade på Papyrus. På fritiden skådespela­de han i Mölndalsre­vyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden