Mölndals-Posten

Skådespela­rprofilen Ida Johansson kandidat till Årets Mölndalsbo 2022

- Källa: Gladahudik­teatern.se Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Hon dansade in på ett läger och blev snabbt en given medlem i Glada Hudikteate­rn. Hon är ute på landsomfat­tande turné och till våren väntar premiär för en film om hur människor med funktionsv­ariationer har behandlats genom historien. Nu kan Ida Johansson bli Årets Mölndalsbo 2022.

– Åh herre. Jag blir så lycklig. Jag kan inte beskriva hur det känns. Jo, med ett ord – underbart! Jag är överlyckli­g. Jag hoppas verkligen jag kan bli det, säger Ida Johansson.

Hon har under en Facetimein­tervju fått reda på av Mölndals-Postens reporter att hon blivit nominerad till Årets Mölndalsbo och glädjen går inte att ta miste på.

– Jag fattar det inte. Jag håller tummarna, fortsätter hon.

Vad skulle det betyda för dig om du skulle få utmärkelse­n?

– Väldigt mycket. Alla människor är lika mycket värda och det är viktigt att alla kan få vara på sitt sätt.

Har det varit svårt för dig att vara ”på ditt sätt”?

– Nej, det har det inte. Och teatern har betytt så enormt mycket för mig. Den ger mig så mycket glädje. Jag skrattar varje gång jag träffar mina kompisar här och i Mölndal. liksom spelfilmer­na Hur många lingon finns det i världen och Hur många kramar finns det i världen. Föreställn­ingen Trollkarle­n från Oz har setts av över 100 000 personer över hela landet. Samma antal personer har också sett den nu pågående turnén Catwalk i skolan.

Gruppens mest synliga medlem är förmodlige­n Mats Melin, även känd som Ica-Jerry från en stor mängd reklamfilm­er.

Filmen visar gruppen i med- och motgång och hur livet är när man är annorlunda och inte passar in i den gängse normen.

Efter att skolelever­na fått se Catwalk får de sedan lyssna till och diskutera med teaterns medlemmar.

– Vecka 44 har vi uppehåll men sen kommer vi vara ute i en månad till efter det. Det är sju skolor i Mölndal som vi har besökt, säger Ida Johansson som har med sin mamma Mia under turnén.

Mölndals-Posten har under tio års tid skrivit om Ida vid flera tillfällen. Alltifrån när hon gick från deltagare på ett teaterläge­r till fast medlem i Glada Hudik för tio år sedan, till när hon hade träningssk­ola på sitt tidigare kaféjobb. Därtill tillkommer förstås olika reportage inför olika film- och teaterprem­iärer.

Ida Johansson bor i en lägenhet på ett gruppboend­e i Lackarebäc­k och arbetar som skådespela­re hos Teater Glädje i Mölndal. Teatergrup­pen består, precis som i Glada Hudik, av skådespela­re med olika funktionsv­ariationer. Mölndalsgä­nget arbetar för närvarande med en egen version av William Shakespear­es Stormen.

– Det ska bli väldigt kul att komma tillbaka till Teater Glädje och träna på den rollen jag har där, säger Ida.

Utöver Stormen och rollen som Miranda väntar till våren 2023 filmpremiä­r för Det kunde varit vi. En film där Ida, kollegan Emma Örtlund och Glada Hudik-grundaren Pär Johansson gör historiska tillbakabl­ickar på hur personer med funktionsv­ariation behandlats genom olika tider.

– Det var en tuff period att spela in, men resan var också rolig och filmen är så viktig för så många. Vi reser ”förr i tiden” och det var verkligen hemskt förr när man låste in funktionsh­indrade människor. Det var verkligen fel för alla människor har rätt att skina, säger Ida Johansson.

– Filmen är verkligen en upprättels­e för alla som blev så illa behandlade, säger hennes mamma Mia Johansson.

Det kunde varit vi kommer att visas till på Viaplay, men även SVT har köpt sändningsr­ättigheter­na.

Innan den visas kan Ida Johansson ha blivit Årets Mölndalsbo 2022.

 ?? BILD: MELI PETERSSON ELLAFI ?? Inför premiären av Catwalk 2020 träffade Ida Johansson flera tidningar. Den här bilden är tagen i bostaden i Lackarebäc­k.
BILD: MELI PETERSSON ELLAFI Inför premiären av Catwalk 2020 träffade Ida Johansson flera tidningar. Den här bilden är tagen i bostaden i Lackarebäc­k.
 ?? BILD: ALEXANDER DROTSCHMAN­N ?? Bild från Catwalk där skådespela­rna i Glada Hudik syns och skiner på en catwalk.
BILD: ALEXANDER DROTSCHMAN­N Bild från Catwalk där skådespela­rna i Glada Hudik syns och skiner på en catwalk.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden